manwithoptime.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 162 – december 2023
Eenvoudige oplossing om je pompen draaiende te houden

De draadloze conditiebewakingsoplossing OPTIME van Schaeffler heeft het Italiaanse MEMC Electronic Materials jaarlijks ongeveer 78.000 euro bespaard. Hoe? Door ongeplande stilstand van de kritische vacuümzuigerpompen te voorkomen. De eenvoudig schaalbare conditiebewakingsoplossing, met de mogelijkheid voor vroegtijdige detectie van storingen, heeft zich dus meer dan bewezen.

fcn2113.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 162 – december 2023
Industriële elektronica snel en efficiënt herstellen

Dinsdagavond, 17.15 u. Een drive valt uit en brengt heel uw productielijn tot stilstand. U contacteert de leverancier die een ombouw voorstelt. Een oplossing die geld kost, maar vooral veel te lang zou duren. U zoekt iemand die u snel uit de nood kan helpen. Uw volgende telefoontje gaat dan ook naar ABC Industrial Parts, al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in service op industriële elektronica. Ze hebben een grote voorraad aan ‘obsolete’ onderdelen op stock, maar ze herstellen ook industriële elektronica tot op componentniveau.

wimvancauwenberghe_29.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 162 – december 2023
Een sprong in het duister

Begin november werd in het bijzijn van premier De Croo de samenwerkingsovereenkomst getekend tussen het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK CEN), Ansaldo Nucleare, ENEA, RATEN en Westinghouse Electric Company. Bedoeling is om een nieuw type loodgekoelde kleine modulaire reactor (SMR-LFR) te ontwikkelen als een duurzame vorm van kernenergie.


Aquarama trade fair 2024 rectangle
brugsezotekkowphotography64.jpg

MAINTENANCE IN DE KIJKER  
Maintenance Magazine 161 – september 2023
Van afvalwater tot drinkbaar water

Duurzaamheid is ook voor de onderhoudsdiensten één van de sleutelwoorden. Daarbij wordt niet enkel naar energie gekeken, maar ook steeds meer naar water. Zeker voor brouwerijen, waar grondwater in grote volumes de revue passeert in de productie, maakt het een belangrijk deel uit van de ecologische voetafdruk. Brouwerij De Halve Maan uit Brugge bewees met een recente investering dat het anders kan. Het zette in op duurzaamheid met zonnepanelen, een waterzuiveringsinstallatie en energie-efficiënte koeling.

istock1318562936.jpg

CORROSIE  
Maintenance Magazine 161 – september 2023
Hoe productielijnen weer veilig tot leven brengen

Mottenballen, ze hingen bij grootmoeder in de kast om te zorgen dat ook de kleren die erin bleven geen gaatjes kregen. Dat de term naar analogie ook in onderhoud opduikt, hoeft niet te verwonderen. Mothballing verwijst naar het deactiveren, opslaan en bewaren van installaties voor later gebruik. Soms dwingen economische of andere omstandigheden bedrijven immers om productielijnen of zelfs hele sites voor langere periode te sluiten. Het is belangrijk om dan de juiste maatregelen te nemen, zodat er later geen duurdere problemen opduiken. Een interview met specialist ter zake, Bernie Price. Door Valérie Couplez

istock1255558142.jpg

VEILIGHEID  
Maintenance Magazine 161 – september 2023
Uw productie hackerproof maken

De strakke scheiding tussen IT en OT van weleer is niet meer. Dat brengt bijzonder veel potentieel om de productie te optimaliseren, maar zet tegelijk de deur openen voor nieuwe risico’s. Cybercriminelen richten hun vizier immers steeds nadrukkelijker op de industrie. De productie wordt gehackt en pas weer vrijgelaten na het betalen van een flinke som losgeld. Een nieuwe realiteit waar geen enkel bedrijf, tot spijt van wie het benijdt, helemaal veilig voor is. Flanders Make bracht op een studienamiddag experten en inzichten samen.

enmmfostplusverpakking.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 161 – september 2023
PMD-sorteerinstructies voor medische sector verfijnd en verduidelijkt

Sorteren in de medische sector is nogal complex, omdat deze omgeving nu eenmaal anders functioneert dan klassieke sectoren. Soms is het ook moeilijk om te weten wat bij het PMD mag en wat niet. En gaat het over huishoudelijk verpakkingsafval of medisch afval? Om het voor het medisch en facilitair personeel eenvoudiger te maken, pakt Fost Plus uit met concrete PMD-sorteerregels. Deze worden reeds met succes toegepast in onder meer UZ Leuven.

imagelubexpertunesolutionultrasonorepourunelubrificationprecisedesroulements.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 161 – september 2023
LUBExpert: een ultrasone oplossing voor nauwkeurige lagersmering

In industriële omgevingen vormen lagerschades als gevolg van slechte smering een groot probleem, waarbij minder dan 40% de verwachte levensduur haalt. Overmatige of onvoldoende smering is een van de hoofdoorzaken van deze storingen.

204868722xlnormalnone.jpg

VACATECH  
Maintenance Magazine 161 – september 2023
Permanent leren in werkomgeving die continu evolueert

Terwijl bedrijven schreeuwen om onderhoudstechnici daalt het aantal opleidingen en deelnemers. Deze trend baart BEMAS directeur Wim Vancauwenberghe zorgen. “Heel wat secundaire beroeps- en technische scholen schrappen het zevende jaar. De graduaten daarentegen zitten wel in de lift”, merkt hij op.

wimvancauwenberghe_28.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 161 – september 2023
De Ecodesign richtlijn: een sprong naar duurzaam assetmanagement?

Op 12 juli heeft het Europees Parlement het voorstel voor de nieuwe Ecodesign richtlijn goedgekeurd. Het doel is om de ecologische voetafdruk van producten te verkleinen, van hun productie tot op het einde van hun leven. Een wasmachine die volgens de nieuwe richtlijn is ontworpen, zou bijvoorbeeld niet alleen minder energie verbruiken tijdens het gebruik, maar zou aan het einde van zijn levenscyclus ook gemakkelijker te recycleren zijn.

beeldbijartikelmaintenanceexcellenceistock1366662946_1.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 160 – mei 2023
Van ‘not invented here’ naar draagvlak creëren

Door groei, verhuizing of overname ontstaan soms nieuwe vestigingen in nieuwe landen. Dit impliceert dat het goed gaat met het bedrijf, maar het zorgt ook voor een enorme uitdaging. Hoe laat je al deze fabrieken, met verschillen in processen, talen, culturen, time zones en IT systemen, allemaal op excellente wijze presteren? En bestaat er überhaupt één excellente aanpak die overal kan worden doorgevoerd?

mmbemasagristotechnischteam23.jpg

EVENEMENTEN  
Maintenance Magazine 160 – mei 2023
Agristo Technisch Team van het Jaar 2023

Eind maart organiseerde BEMAS het symposium en de awardshow voor de uitreiking van Technisch Team van het Jaar. Tijdens het symposium in de namiddag kon het publiek elke case ontdekken. Het avondprogramma ging van start met een inspirerende keynote van Servaas Bingé, huisarts en oprichter van leadlife. Hij sprak over een optimaal onderhoud van je belangrijkste assets: je lichaam en geest. Daarna verkoos de professionele jury Agristo tot Technisch Team van het Jaar. De stem van het publiek ging naar A&S Energie.