bemasrepairteens9.jpg

OMSLAGVERHAAL  
Maintenance Magazine 154 – december 2021
Zestien tieners sleutelen aan pompen bij Vandemoortele

De ene tiener brengt zijn woensdagnamiddag door in de muziekles of op de voetbaltraining, de andere buigt zich over een centrifugaalpomp op de maintenance afdeling van een van Vlaanderens belangrijkste voedingsfabrieken. Althans, dat was het geval op 6 oktober jongstleden. In het kader van Repair Teens waren zestien jongeren, tussen 12 en 14 jaar oud, die dag te gast bij Vandemoortele in Izegem.

wimvancauwenberghe_21.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 154 – december 2021
Wie zorgt voor onze technici?

Nu een onverwacht sterke vierde golf de overheid verplicht tot het nemen van steeds strengere maatregelen, kan onze maintenance- en assetmanagement community opnieuw enkele interessante lessen trekken.

eyecatcher_1.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 153 – september 2021
Asaarding voor ‘True Inverter-Ready’ motoren

Door stijgende energiekosten neemt het gebruik van frequentieregelaars (VFD’s) toe. Het regelen van de snelheid en het draaimoment van de motor zorgen immers voor een groene energiebesparing. Een kostenbesparende investering dus. Maar om echt ‘groen’ te zijn, moet een technologie ook duurzaam zijn. De spanning die door VFD’s op motorassen wordt opgewekt, kan motorlagers beschadigen, de levensduur van de motor verkorten en de betrouwbaarheid van het systeem verminderen. Om dure reparaties te voorkomen is een kosteneffectieve as-aardingsmethode van essentieel belang.

solangetastenoye_8.jpg

COLUMN  
Maintenance Magazine 153 – september 2021
Ongeval tijdens onderhoudswerken: wie draait ervoor op?

Uit recente cijfers blijkt dat er zich meer dan 400 arbeidsongevallen per dag voordoen. Vooral tijdens onderhoudswerken. De vraag rijst wie er aansprakelijk zal zijn.

wimvancauwenberghe_20.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 153 – september 2021
To repair or not to repair ...

Als techneuten hebben we allemaal wel eens een poging ondernomen om een defect huishoudtoestel of elektronisch apparaat te herstellen. Dat blijkt niet altijd een makkelijke opgave. Soms zijn reserveonderdelen en technische informatie niet beschikbaar. Of je kan het toestel simpelweg niet openen zonder schade aan te brengen. Dat moet anders.

mm153partnerinfohowdenmpherwikkelen.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 153 – september 2021
Howden biedt nieuwe opportuniteiten voor Maintenance Partners

Sinds kort maakt Maintenance Partners uit Zwijndrecht deel uit van de Schotse groep Howden. “Hun visie matchte met onze strategie om in elke petroleumhub een eigen vestiging te hebben, zodat we onze klanten lokaal kunnen servicen. De complexere opdrachten voeren we in onze centrale werkplaats uit”, aldus Wim Schelfaut, CEO van Howden Maintenance Partners.

referenzformteiledruckluftringleitunghallesffimg57586.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 153 – september 2021
Universele koppeling

Met de Straub universele koppelingen biedt Nicoll een oplossing voor een brede waaier van installatietypes. Deze koppelingen zijn niet alleen gemakkelijk te monteren, ze zijn ook geschikt voor diverse buismaterialen en bieden ook in moeilijke omstandigheden een veilige verbinding.

takeerbergen.jpg

VACATECH  
Maintenance Magazine 153 – september 2021
Virtual en augmented reality voor een veiligere leeromgeving

Een achttienjarige stagiair raakte in mei bij werken in een elektriciteitscabine van chocoladebedrijf Baronie in Veurne geëlektrocuteerd. Mocht hij alleen handelen en werden alle veiligheidsvoorschriften nageleefd? Het is voorwerp van verder onderzoek. Kan je wel veilig leren werken met elektriciteit? Bij netbedrijf Fluvius zit veiligheid ingebakken in elke opleiding en sommige scholen zetten in op virtuele applicaties in de opleiding.

1_34.jpg

EVENEMENTEN  
Maintenance Magazine 153 – september 2021
Klaar om uw assets beter te beheren?

De eerste editie werd noodgedwongen een volledig virtuele, maar nu kiest organisator BEMAS voor een hybride vorm van zijn Asset Performance 4.0 congres en beurs. Deelnemers hebben de keuze om van 26 tot en met 28 oktober live een kijkje te gaan nemen in het Flanders Meeting & Convention Center in Antwerpen of het event vanachter hun pc te volgen. Wat ze ook kiezen, ze zullen getrakteerd worden op de belangrijkste ontwikkelingen in de markt om assets efficiënt te beheren en onderhouden.

41.jpg

INFRASTRUCTUUR  
Maintenance Magazine 153 – september 2021
Tunnelbeheer naar een hoger niveau tillen

Tunnels zijn grote, complexe structuren met veel moeilijke uitdagingen inzake onderhoud en incidentpreventie. Monitoring en onderhoudsplanning zijn dan ook ondenkbaar zonder digitalisering. Silvia Gioja, die de leiding heeft over de digitale mapping van alle Vlaamse tunnels, legt uit.

istock1263390703.jpg

DIGITALISERING  
Maintenance Magazine 153 – september 2021
Industrie 4.0 vraagt om compatibiliteit en dus standaardisering

Digitalisering heeft een tandje hoger geschakeld, zeker in industriële omgevingen. Er komen elke dag nieuwe oplossingen bij om producties veiliger en flexibeler te laten draaien. Standaarden zijn in deze context echter belangrijker dan ooit. Die moeten zorgen voor een continue stroom van data van helemaal op de vloer tot boven de wolken en omgekeerd. Standaarden verzekeren immers de comptabiliteit die nodig is om efficiënt te kunnen werken en producties sneller aan te passen aan nieuwe oplossingen in de markt. En ook maintenance professionals profiteren ervan.

4_2.jpg

DIGITALISERING  
Maintenance Magazine 153 – september 2021
Onzichtbare cybervijand vereist getrapte bescherming

De zwakste schakel in cyberveiligheid is niet de ontoereikende technologie, wel menselijk falen. We lijsten voor u even de meest frequente misverstanden en fouten op en leggen de focus vervolgens op onze activiteiten. Er blijkt nog heel veel ruimte voor verbetering.