webbookazinespeed20212406v15_1.jpg

MEET- EN REGELTECHNIEK  
Maintenance Magazine 157 – september 2022
Snelheidsbewaking: hou het simpel

In de vorige twee artikels rond snelheidsmetingen hebben we u proberen wijzen op het belang van snelheidsbewaking bij roterende machines. Dergelijke geavanceerde bescherming is belangrijk om te waken over de veiligheid van uw installaties. Maar geavanceerd hoeft daarom niet synoniem te staan met complex. In dit artikel vatten we vier redenen samen waarom snelheidsbewaking helemaal niet overdreven moeilijk moet zijn.

mnicolascuccusrmgr.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 157 – september 2022
BEMAS bekroont het technisch team van Chaudfontaine

Op 9 juni 2022 heeft BEMAS de prijs voor het Technisch Team van het Jaar 2022 in Wallonië uitgereikt aan Chaudfontaine tijdens het Maintenance Forum. In haar dossier presenteerde de onderneming de uitdagingen die zij had overwonnen om de productie na de overstromingen van 2021 snel weer op gang te krijgen. Er werd gewezen op de solide planning en de motivatie van de werknemers. In amper vijf weken tijd werden twee productielijnen opnieuw opgestart zonder in te boeten aan veiligheid en kwaliteit.

pfizerpuurscovid19formulation4.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 157 – september 2022
Technische dienst redt levens

Op het toppunt van de covid-pandemie leerde zowat de hele wereld de Vlaamse gemeente Puurs kennen. Niet omwille van vreemde veiligheidsmaatregelen of een hoge besmettingsgraad, wel als uitvalsbasis voor een razendsnelle en betrouwbare productie van covid-vaccins. Terwijl andere fabrikanten met vertragingen kampten, was het de Belgische productiesite van Pfizer die wereldwijd de beloofde vaccins bleef leveren. Een standvastigheid waarin de technische diensten een sleutelrol speelden, en waarvoor zij eerder dit jaar de BEMAS award voor Technical Team of the Year mochten ontvangen.

rbi1.jpg

ASSET MANAGEMENT  
Maintenance Magazine 157 – september 2022
Risk Based Inspection

Onverwachte en/of wederkerende storingen zijn al jaren de grote ‘Angstgegner’ voor een onderhoudsdienst. Preventieve, predictieve tot prescriptieve onderhoudsmethodes beperken deze risico’s, maar de focus ligt vooral op rotating equipment. De Risk Based Inspection methode (RBI) kan hetzelfde betekenen voor statische delen van een installatie, door de risico’s en hun gevolgen beter in kaart te brengen.

4_3.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 157 – september 2022
BTN maakt makkelijker onderhoud van luchtbehandelingscentrales mogelijk dankzij warmtewisselaars op maat

Met een gemiddelde levensduur van 20 jaar leveren warmtewisselaars een comfortabel gebruiksgenot, uitgaande weliswaar van een hoge kwaliteit bij de fabricage. De moeilijkheden ontstaan echter wanneer vervanging nodig is: hoe een oud model na ettelijke jaren vervangen, zonder echter afbreuk te doen aan de kwaliteitsnormen van vandaag?

mceupsmmsalicruraffin.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 157 – september 2022
Maintenance-markt voor UPS-systemen en batterijen groeit

Sinds 2012 is MCE UPS officieel distributeur in ons land van de UPS-systemen van de Catalaanse fabrikant Salicru. Het Evergemse bedrijf werd in ’92 opgericht door Roger Aers. “Het besef dat maintenance bij UPS-systemen cruciaal is, groeit. Veel hangt af van de automatiseringsgraad en van de veiligheid van de productieomgeving. Bepaalde UPS-systemen (zoals de Salicru Adapt II-reeks) zijn quasi onderhoudsvrij. Het ‘single point of failure’ bij een UPS-systeem is de batterij. Vooral het onderhoud ervan is een sterk groeiende markt”, aldus zoon Kurt Aers, zaakvoerder van MCE UPS.

mm157guaranteed2robotsopraillds.jpg

OMSLAGVERHAAL  
Maintenance Magazine 157 – september 2022
3D-printen met metaaldraad

De Gentse start-up Guaranteed biedt twee verschillende 3D-print booglasprocessen aan voor herstel én productie van grotere en kleinere metalen componenten: MIG/MAG-lassen voor koolstofstaal en rvs én plasmalassen voor titaan, aluminium, inconel … Daarmee mikt het niet alleen op de staalindustrie en de transportsector maar ook op olie en gas en zelfs aerospace.

mm157034vanmeeuwen.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 157 – september 2022
Samen sterk met milieuvriendelijke smeermiddelen

PANOLIN en Van Meeuwen Lubrication startten vorig jaar zomer de samenwerking voor een bredere inzet van biologisch afbreekbare smeermiddelen in de grond-, weg-en waterbouw, de agricultuur, grondverzet, de groenvoorziening en de marine- en offshore-sector. En niet voor niets. Door de steeds strengere regelgeving is er steeds meer vraag naar biologisch afbreekbare smeermiddelen. Zeker omdat er nu milieuvriendelijke smeermiddelen zijn die beter presteren dan de gangbare.

wimvancauwenberghe_24.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 157 – september 2022
Onderhoud in tijden van oorlogseconomie

De oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaarde energiecrisis blijven de voorpagina’s beheersen. Op het moment dat ik dit voorwoord schrijf, duidt alles er op dat het gewapende conflict nog lang zal aanslepen. En zoals vaak, speelt onderhoud een grote rol. Zo kopte Newsweek dat duizenden militaire voertuigen niet hersteld geraken. Ukrinform berichtte over heel wat problemen met de onderhoudslogistiek en beschikbaarheid van wisselstukken en technici.

salesforcedigitalskills.jpg

HUMAN RESOURCES  
Maintenance Magazine 156 – mei 2022
Hoe stomen we werknemers klaar voor een geavanceerde digitale toekomst?

Corona boostte de digitalisering in bedrijven. Die digitale winst mag niet verloren gaan. We blijven graag op een hybride manier werken, deels thuis en deels op kantoor. Terwijl bedrijven manieren zoeken om zich in die zin te herorganiseren, staan ze voor een andere uitdaging: een aanhoudende vraag naar digitale skills. Meer dan ooit moeten ze investeren in digitale opleidingen om hun personeel klaar te stomen voor de toekomst. Recent onderzoek van technologiebedrijf Salesforce bevestigt dat. Het toont dat 66% van de Belgen gelooft die skills binnen vijf jaar nodig te hebben voor de job, maar weet niet altijd welke dat zijn en hoe zich hierin te bekwamen.

uaslinkedin1211a.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 156 – mei 2022
Vijf redenen die van SDT340 en UAS3 de meest innovatieve oplossing voor predictief onderhoud maken

SDT Ultrasound Solutions biedt oplossingen die zijn afgestemd op de behoeften van elke toepassing, zonder de gebruiker te misleiden. Ze stellen de gebruiker in staat de gezondheid van zijn apparatuur beter te begrijpen, te anticiperen op storingen en de betrouwbaarheid ervan te optimaliseren.

dsc71001.jpg

ENERGIE  
Maintenance Magazine 156 – mei 2022
Veiligheid en beschikbaarheid 24/7

Een veilige productie, continuïteit en procesefficiëntie qua energieverbruik en duurzaamheid. Op deze onderwerpen ligt sterk de nadruk bij zinkfabriek Nyrstar in Budel. De technische dienst van Nyrstar werkt nauw samen met de experts van ‘preferred supplier’ Elsto Services om zo bij te dragen aan een stabiel productieproces. De relatie van Nyrstar en Elsto dateert al van de 70-er jaren. Door jarenlang kennis en ervaring over dit productieproces te delen kunnen ongeplande productiestilstanden succesvol worden afgewend.