1_32.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
Persoonlijke valbescherming, een must bij onderhoudswerken op hoogte

Machines, installaties, zelfs gebouwen … ze hebben allemaal onderhoud nodig. Maar niet alles kan vanop de begane grond gebeuren. Onderhoudsmedewerkers zullen zich in vele gevallen in de hoogte moeten wagen om hun werkzaamheden uit te voeren. Valbeveiliging is dan ook geen overbodige luxe. Voorkomen is in dit geval primordiaal. Maar wanneer collectieve beschermingsmiddelen de risico’s niet volledig kunnen uitsluiten, zal men zich persoonlijke valbeveiliging moeten toemeten. Een overzicht.

rittalqr2.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
QR-codes bieden veel mogelijkheden voor maintenance

Tegelijk met de introductie van de smartphone in de industrie, maakt het gebruik van QR-codes de voorbije jaren een enorme opmars. Ook voor onderhoudstaken van complexe installaties komen ze goed van pas.

signifyuvcupperair.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
UV-C licht in de strijd tegen corona

UV-C licht lijkt aan een tweede leven te beginnen. Reeds decennia bewijzen deze lampen hun diensten als desinfectiemiddel voor onder andere drink- en zwembadwater. Nu lijkt het middel ook perspectief te bieden voor het desinfecteren van voorwerpen en ruimtes. Onderhoud kan zo een nieuwe dimensie krijgen om voor een veiligere werkplek te zorgen.


RS Components rectangle september
istock808582286.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
Onderhoud van sensoren digitaal kinderspel met IO-Link

Met miljoenen zijn ze intussen. De sensoren die wereldwijd in productiebedrijven gegevens helpen capteren die aan de basis liggen van predictief onderhoud. Maar hoe zit het met het onderhoud van de sensoren zelf? En vragen ze nog om kalibratie?

istock914921062.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
Artificiële intelligentie: een gamechanger op weg naar augmented maintenance

De principes en eigenlijke organisatie van onderhoud zijn weinig geëvolueerd sinds de jaren 70. Er is natuurlijk heel wat veranderd op het vlak van CMMS-software, het gebruik van FMEA-analyses en de invoering van ISO-certificaten. Maar er is weinig nieuws op het vlak van methodologische opleidingen om problemen op te lossen, om een ervaringsdatabank betrouwbaarder te maken … Met de komst van artificiële intelligentie in de onderhoudswereld zal er wel heel wat veranderen en we moeten ons daarop voorbereiden. Er is al veel geschreven over artificiële intelligentie maar een van de meest pragmatische werken is van de hand van Luc Julia, een van de vaders van Siri bij Apple: “Artificiële intelligentie bestaat niet.” Hij spreekt liever over augmented intelligentie.

1_31.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
Waarom besparen op veiligheidskledij geen goed idee is

Wat houdt veiligheidskledij in voor u? Focust u op zichtbaarheid? Of eerder op brandveiligheid? Of wil u vooral een bescherming tegen koude of andere klimatologische omstandigheden? En wat met de producten waarmee u in contact komt? Beschermt uw kledij voldoende tegen elektrische schokken, chemische invloeden en lasschilfers?


Aquarama 2021 rectangle
1_30.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
Renewi combineert deskundigheid van interne en externe onderhoudstechniekers

Renewi richt zich als waste-to-productiebedrijf exclusief op het omzetten van afval in secundaire grondstoffen en energie in plaats van het storten of verbranden ervan. Internationaal beschikt de groep over ruim 8.000 medewerkers en 174 sites, in België over 32. De meeste installaties worden er erg intensief gebruikt, zodat overal interne maar ook externe medewerkers zich hebben gespecialiseerd in onderhoudstaken.

ourperseverance.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Engie EMS en Saudi Aramco winnaars op de Asset Performance Awards

Covid-19 of geen Covid-19,als fabrieken willen blijven draaien zullen ze onderhoud nodig hebben. En het harde werk dat onderhoudsteams verrichten mag wel eens in de bloemetjes gezet worden, zeker in deze tijden. Voor BEMAS reden genoeg om na de succesvolle editie van 2019 ook dit jaar weer de Asset Performance Awards uit te reiken. Een tiental bedrijven meldden zich aan voor de wedstrijd die oorspronkelijk in juni zou plaatsvinden, maar pas oktober in een virtueel jasje zijn slotceremonie kreeg. Enige European Maintenance Support en Saudi Aramco vielen in de rpijzen. ITIS kreeg een eervolle vermelding.

3_5.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Ketensamenwerking als ecosysteem binnen assetmanagement

Door de ontwikkeling van technologie, de toenemende digitalisering en de groeiende aandacht voor duurzaamheid, is het voor bedrijven steeds moeilijker om alle beheer en alle onderhoudsactiviteiten zelf uit te voeren. Het ontbreekt hen aan de juiste kennis en capaciteit maar het is tegelijkertijd een manier om kosten te besparen en risico’s te verminderen. Om een succesvol assetbeheer in uw organisatie te introduceren zal veel afhangen van hoe goed die samenwerking verloopt. Dit artikel behandelt hoe er een ecosysteem moet ontstaan met uw externe partners om tot een effectieve ketensamenwerking te komen. Hierdoor kunnen bedrijven tot een duurzaam ontwerp, bouw, gebruik en onderhoud van een assetsysteem komen.

3_4.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Optimaal schoeisel voorkomt werkongevallen

De veiligheidsschoen kampte in het verleden weleens met een negatief imago: log, weinig esthetisch en ongemakkelijk. Anno 2020 is dat imago gelukkig compleet achterhaald, want de diversiteit in uitvoeringen is enorm. Dé veiligheidsschoen bestaat overigens niet langer, want voor elk risico is er vandaag een gepaste schoen. Nieuwe materialen zorgen bovendien voor een groter comfort en langere levensduur. Dit is het eerste deel in een drieluik waarin we de werkuitrusting voor een maintenanceprofessional onder de loep nemen.

36754012xl.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Onderhoud van brandbeveiligingssystemen: wet en werkelijkheid

In nieuwe en ingrijpend gerenoveerde industriegebouwen is het niet alleen wettelijk verplicht om een branddetectiesysteem te plaatsen, maar ook om het elk jaar weer te laten keuren door een daartoe erkende organisatie. Die verplichting geldt overigens ook voor oudere gebouwen. Dit artikel is het laatste in het drieluik rond brandveiligheid en behandelt de eisen die gesteld worden aan het onderhoud van brandbeveiligingssystemen.

istock1171178424.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Krijg grip op stroommetingen voor onderhoud, reparaties en MRO

Ergonomie in kantoren is big business. Voor onderhoudsmonteurs gelden echter andere regels. Slecht verlichte elektriciteitskasten, ladders tegen kabelgoten, het metingen in krappe schachten en kanalen … Dit betekent echter niet dat de tools die ze dagelijks gebruiken, geen extra gemak kunnen bieden. Stroommeting, een algemene analyse bij het bewaken van apparatuur of het lokaliseren van een storing, vormt vaak een uitdaging vanwege vastgezette kabelbomen en krappe werkomstandigheden. De nieuwste instrumenten bieden echter een antwoord op deze uitdagingen.