accupocket150.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 162 – december 2023
Batterijen sleutel tot draagbare lasoplossingen

Laswerken zijn geen evidentie voor een onderhoudsploeg. Als de te herstellen asset zich midden in de productie bevindt, kan u wel nog rekenen op elektriciteit. Maar hoe verder in the field, hoe minder een stroomnetwerk een evidentie is. Een zware generator meesleuren dan maar? De laatste jaren neemt de vraag naar lasmachines op batterijen toe. Die beantwoorden beter aan de definitie van draagbaar lichtgewicht. Ook op de afgelopen Schweissen & Schneiden werd uitgepakt met een nieuw model.

mnicolascuccusrmgr.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 157 – september 2022
BEMAS bekroont het technisch team van Chaudfontaine

Op 9 juni 2022 heeft BEMAS de prijs voor het Technisch Team van het Jaar 2022 in Wallonië uitgereikt aan Chaudfontaine tijdens het Maintenance Forum. In haar dossier presenteerde de onderneming de uitdagingen die zij had overwonnen om de productie na de overstromingen van 2021 snel weer op gang te krijgen. Er werd gewezen op de solide planning en de motivatie van de werknemers. In amper vijf weken tijd werden twee productielijnen opnieuw opgestart zonder in te boeten aan veiligheid en kwaliteit.

pfizerpuurscovid19formulation4.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 157 – september 2022
Technische dienst redt levens

Op het toppunt van de covid-pandemie leerde zowat de hele wereld de Vlaamse gemeente Puurs kennen. Niet omwille van vreemde veiligheidsmaatregelen of een hoge besmettingsgraad, wel als uitvalsbasis voor een razendsnelle en betrouwbare productie van covid-vaccins. Terwijl andere fabrikanten met vertragingen kampten, was het de Belgische productiesite van Pfizer die wereldwijd de beloofde vaccins bleef leveren. Een standvastigheid waarin de technische diensten een sleutelrol speelden, en waarvoor zij eerder dit jaar de BEMAS award voor Technical Team of the Year mochten ontvangen.


SDT rectangle sept-dec 2024
1_32.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
Persoonlijke valbescherming, een must bij onderhoudswerken op hoogte

Machines, installaties, zelfs gebouwen … ze hebben allemaal onderhoud nodig. Maar niet alles kan vanop de begane grond gebeuren. Onderhoudsmedewerkers zullen zich in vele gevallen in de hoogte moeten wagen om hun werkzaamheden uit te voeren. Valbeveiliging is dan ook geen overbodige luxe. Voorkomen is in dit geval primordiaal. Maar wanneer collectieve beschermingsmiddelen de risico’s niet volledig kunnen uitsluiten, zal men zich persoonlijke valbeveiliging moeten toemeten. Een overzicht.

rittalqr2.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
QR-codes bieden veel mogelijkheden voor maintenance

Tegelijk met de introductie van de smartphone in de industrie, maakt het gebruik van QR-codes de voorbije jaren een enorme opmars. Ook voor onderhoudstaken van complexe installaties komen ze goed van pas.

signifyuvcupperair.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
UV-C licht in de strijd tegen corona

UV-C licht lijkt aan een tweede leven te beginnen. Reeds decennia bewijzen deze lampen hun diensten als desinfectiemiddel voor onder andere drink- en zwembadwater. Nu lijkt het middel ook perspectief te bieden voor het desinfecteren van voorwerpen en ruimtes. Onderhoud kan zo een nieuwe dimensie krijgen om voor een veiligere werkplek te zorgen.

istock808582286.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
Onderhoud van sensoren digitaal kinderspel met IO-Link

Met miljoenen zijn ze intussen. De sensoren die wereldwijd in productiebedrijven gegevens helpen capteren die aan de basis liggen van predictief onderhoud. Maar hoe zit het met het onderhoud van de sensoren zelf? En vragen ze nog om kalibratie?

istock914921062.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
Artificiële intelligentie: een gamechanger op weg naar augmented maintenance

De principes en eigenlijke organisatie van onderhoud zijn weinig geëvolueerd sinds de jaren 70. Er is natuurlijk heel wat veranderd op het vlak van CMMS-software, het gebruik van FMEA-analyses en de invoering van ISO-certificaten. Maar er is weinig nieuws op het vlak van methodologische opleidingen om problemen op te lossen, om een ervaringsdatabank betrouwbaarder te maken … Met de komst van artificiële intelligentie in de onderhoudswereld zal er wel heel wat veranderen en we moeten ons daarop voorbereiden. Er is al veel geschreven over artificiële intelligentie maar een van de meest pragmatische werken is van de hand van Luc Julia, een van de vaders van Siri bij Apple: “Artificiële intelligentie bestaat niet.” Hij spreekt liever over augmented intelligentie.

1_31.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
Waarom besparen op veiligheidskledij geen goed idee is

Wat houdt veiligheidskledij in voor u? Focust u op zichtbaarheid? Of eerder op brandveiligheid? Of wil u vooral een bescherming tegen koude of andere klimatologische omstandigheden? En wat met de producten waarmee u in contact komt? Beschermt uw kledij voldoende tegen elektrische schokken, chemische invloeden en lasschilfers?

1_30.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
Renewi combineert deskundigheid van interne en externe onderhoudstechniekers

Renewi richt zich als waste-to-productiebedrijf exclusief op het omzetten van afval in secundaire grondstoffen en energie in plaats van het storten of verbranden ervan. Internationaal beschikt de groep over ruim 8.000 medewerkers en 174 sites, in België over 32. De meeste installaties worden er erg intensief gebruikt, zodat overal interne maar ook externe medewerkers zich hebben gespecialiseerd in onderhoudstaken.

ourperseverance.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Engie EMS en Saudi Aramco winnaars op de Asset Performance Awards

Covid-19 of geen Covid-19,als fabrieken willen blijven draaien zullen ze onderhoud nodig hebben. En het harde werk dat onderhoudsteams verrichten mag wel eens in de bloemetjes gezet worden, zeker in deze tijden. Voor BEMAS reden genoeg om na de succesvolle editie van 2019 ook dit jaar weer de Asset Performance Awards uit te reiken. Een tiental bedrijven meldden zich aan voor de wedstrijd die oorspronkelijk in juni zou plaatsvinden, maar pas oktober in een virtueel jasje zijn slotceremonie kreeg. Enige European Maintenance Support en Saudi Aramco vielen in de rpijzen. ITIS kreeg een eervolle vermelding.

3_5.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Ketensamenwerking als ecosysteem binnen assetmanagement

Door de ontwikkeling van technologie, de toenemende digitalisering en de groeiende aandacht voor duurzaamheid, is het voor bedrijven steeds moeilijker om alle beheer en alle onderhoudsactiviteiten zelf uit te voeren. Het ontbreekt hen aan de juiste kennis en capaciteit maar het is tegelijkertijd een manier om kosten te besparen en risico’s te verminderen. Om een succesvol assetbeheer in uw organisatie te introduceren zal veel afhangen van hoe goed die samenwerking verloopt. Dit artikel behandelt hoe er een ecosysteem moet ontstaan met uw externe partners om tot een effectieve ketensamenwerking te komen. Hierdoor kunnen bedrijven tot een duurzaam ontwerp, bouw, gebruik en onderhoud van een assetsysteem komen.

3_4.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Optimaal schoeisel voorkomt werkongevallen

De veiligheidsschoen kampte in het verleden weleens met een negatief imago: log, weinig esthetisch en ongemakkelijk. Anno 2020 is dat imago gelukkig compleet achterhaald, want de diversiteit in uitvoeringen is enorm. Dé veiligheidsschoen bestaat overigens niet langer, want voor elk risico is er vandaag een gepaste schoen. Nieuwe materialen zorgen bovendien voor een groter comfort en langere levensduur. Dit is het eerste deel in een drieluik waarin we de werkuitrusting voor een maintenanceprofessional onder de loep nemen.

36754012xl.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Onderhoud van brandbeveiligingssystemen: wet en werkelijkheid

In nieuwe en ingrijpend gerenoveerde industriegebouwen is het niet alleen wettelijk verplicht om een branddetectiesysteem te plaatsen, maar ook om het elk jaar weer te laten keuren door een daartoe erkende organisatie. Die verplichting geldt overigens ook voor oudere gebouwen. Dit artikel is het laatste in het drieluik rond brandveiligheid en behandelt de eisen die gesteld worden aan het onderhoud van brandbeveiligingssystemen.

istock1171178424.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Krijg grip op stroommetingen voor onderhoud, reparaties en MRO

Ergonomie in kantoren is big business. Voor onderhoudsmonteurs gelden echter andere regels. Slecht verlichte elektriciteitskasten, ladders tegen kabelgoten, het metingen in krappe schachten en kanalen … Dit betekent echter niet dat de tools die ze dagelijks gebruiken, geen extra gemak kunnen bieden. Stroommeting, een algemene analyse bij het bewaken van apparatuur of het lokaliseren van een storing, vormt vaak een uitdaging vanwege vastgezette kabelbomen en krappe werkomstandigheden. De nieuwste instrumenten bieden echter een antwoord op deze uitdagingen.

istock1177948462.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Artificiële intelligentie in stockbeheer

Een goed beheer van reserveonderdelen draait om twee tegenstellingen. Erover waken dat er voldoende voorraad in het magazijn ligt om de productie draaiende te houden. Erover waken dat er niet te veel voorraad in het magazijn ligt om geen financieel kapitaal te laten verdampen. Met artificiële intelligentie zou men een stapje dichter kunnen komen in het vinden van de gulden middenweg tussen beide. En dit is heus geen verre toekomstmuziek. De technologie ervoor bestaat vandaag al.

mm148stringsherleggenkkk4321.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 149 – september 2020
Assetmanagement en onderhoud van zonnevelden

Zonne-energie oogsten is een industriële business geworden die assetmanagement en maintenance vergt. Hoe? Wat? Kris Patrouille, Operations Support Manager, en Bart Marchand, Supervisor O&M bij ENGIE Fabricom lichten een tip van de sluier.

1_28.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 149 – september 2020
Goed onderhoud geeft legionella geen kans

Vorig jaar in mei werden we opgeschrikt door een uitbraak van legionella in de Gentse kanaalzone. Het gerechtelijk onderzoek moet de oorzaak nog bevestigen. Maar een mogelijke piste is dat de besmetting ontstond bij een koeltoren. Natte koeltorens,

vincentcoolsaet5incafinlds1of1lucdesmet.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 149 – september 2020
Onze riolen: ondergrondse tijdbommen

“Ondergronds zit 10 à 13 miljard euro kapitaal aan rioleringen. Vandaag zijn 20 à 25% van onze rioleringen lek. Zinkgaten zijn dagelijkse kost en komen niet eens meer in het nieuws”, zegt Vincent Coolsaet (56), CEO van het Kortrijkse

92117400xl.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 149 – september 2020
Kwaliteit en efficiëntie van onderhoud naar een hoger niveau tillen

Lean Six Sigma combineert twee strategieën. Lean staat voor het identificeren van verspilling binnen een organisatie. Six Sigma wil dan weer variatie reduceren door het verbeteren van de kwaliteit. Samen vormen ze een sterke filosofie om de

mmwalibierkendorganisme.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 149 – september 2020
Maintenance in pretparken wordt nooit routine

Pretparken behoren dan wel niet tot de industrie, om de veiligheid van de bezoekers op attracties te garanderen gelden ook daar de hoogste veiligheidsstandaarden. Voor de onderhoudsactiviteiten in Walibi Belgium en het waterpretpark Aqualibi staan