aq2019hoofdbeeld2.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Aquarama Trade Fair, opnieuw volgens origineel recept

Een goed recept hoef je niet te veranderen. Vanuit die overtuiging wordt de Aquarama Trade Fair al sinds 2005 in de Brabanthal in Leuven georganiseerd. Met één uitzondering weliswaar, want voor de vijftiende editie zag de organisatie zich vorig jaar genoodzaakt een virtueel alternatief aan te bieden. “Een eenmalige toegeving”, postuleert Katja Wijffels van FCO Media. “Dit jaar zal er opnieuw een fysieke beurs plaatsvinden.” Afspraak op 30 september in de Brabanthal.

51727419xl.jpg

VACATECH  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
“Efficiënter werken met methodes”

Geslaagd onderhoud vergt organisatie. Hiervoor is nood aan methodes. Het zijn net die methodieken die de Franse ingenieur Claude Kojchen op zijn digitale platform e-BPM aanreikt. Gewapend met veertig jaar ervaring in de industrie, ontwikkelde hij dertig modules over zeven verschillende onderhoudsthema’s.

solangetastenoye_6.jpg

COLUMN  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Gebonden door prijsofferte?

U wenst een nieuwe machine te laten installeren en vraagt een prijsofferte aan bij en paar bedrijven. Bent u nu gebonden aan deze prijsofferte?


RS Components rectangle september
istock1211649814.jpg

CORROSIE  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Corrosie voorkomen veel goedkoper dan genezen

De grensregio Vlaanderen – Nederland bevat één van de grootste clusters aan procesindustrie ter wereld. Veel installaties zijn met een leeftijd van 40 à 50 jaar echter relatief oud, zodat corrosiebestrijding een hoge prioriteit heeft. Om innovaties te kunnen testen en ontwikkelen die gericht zijn op preventie, detectie en reparatie van corrosie, wordt er nu binnen het Interreg V programma een Praktijklab Corrosie & Isolatie opgericht. Een gesprek over het belang van een goed corrosiemanagement en hoe eraan te beginnen.

rittalaffligemmmbrouwerijzaal.jpg

DIGITALISERING  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
IT-infrastructuur ruimte-onafhankelijk koelen in een brouwerij

Ook in de brouwerijsector wint ICT verder aan belang. Zo investeert Brouwerijen Alken-Maes nv in zijn infrastructuur door het uitbouwen van serverlokalen in de brouwerijen waar dit mogelijk is. En indien er hiervoor onvoldoende vrije ruimte voor handen is – zoals in Opwijk het geval was – wordt een ruimte-onafhankelijke oplossing gezocht. Ook al zijn het gedissipeerde vermogen en de opwarming er relatief laag, de data-infrastructuur moet er gekoeld en onderhouden worden. Simac ICT België en de IT-afdeling van Rittal werkten hiervoor samen een oplossing op maat uit.

maintenancepartners3.jpg

TURNAROUNDS  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Turnarounds in coronatijd: opportuniteiten en obstakels

De corona-pandemie had in 2020 heel wat invloed op het verloop van turnaround-projecten. Die invloed ging niet overal dezelfde richting uit. Ze zorgde voor obstakels in de aanvankelijke planning, maar creëerde tegelijk ook opportuniteiten.


Aquarama 2021 rectangle
colruyt170machinepark37814.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Colruyt Group Technics gaat voor assetbeheer

“We implementeren een proces om de hele levenscyclus van onze assets te bewaken en te beheren”, zegt afdelingshoofd Machinepark bij Colruyt Group Technics Brecht Kestemont. “We willen van ‘maintenance’ naar ‘assetbeheer’ opschuiven”, vult Reliability & Maintenance Engineer Mathias Rijk aan. “We streven naar een betrouwbare installatie aan de best mogelijke kost”, besluit Reliability & Maintenance Engineer Joeri Debontridder.

sdtultrasoon2.jpg

CONDITIEBEWAKING  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Ultrasone conditiebewaking voorkomt lange machinestops

Industriële en ambachtelijke bedrijven doen almaar meer aan conditiebewaking binnen de onderhoudsprocedures van hun machinepark. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van meetapparatuur voor ultrageluiden. De kost, de eenvoud in gebruik en de veelzijdigheid van deze technologie zijn enorme troeven.

1_33.jpg

SMEREN  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Online olieanalyse vervangt staalname nog niet

Voor alle systemen waarin pompen en motoren actief zijn, is olieanalyse een essentieel voorspellend hulpmiddel voor efficiënt onderhoud. Een nadeel is de omslachtige werkwijze met monstername en labo-analyses, waarbij makkelijk iets verkeerd kan lopen. De evolutie in sensoren lijkt hier voor een omslag te zorgen, al moeten we het kind niet met het badwater weggooien.

1transfob098c1137a9d49a49b47cf719edaeff2.jpg

MAINTENANCE IN DE KIJKER  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Buitengewone kansen voor Belgische maintenance sector

Voor Belgische bedrijven die hun industriële onderhoudsactiviteiten op de Congolese markt willen ontwikkelen, zijn er buitengewone kansen. Ze hebben nog steeds een goede kennis van de Belgische infrastructuur in de Democratische Republiek Congo (DRC). Door van dit voordeel gebruik te maken, kunnen ze tegelijkertijd bijdragen aan duurzame oplossingen voor de ontwikkeling van het land.

3_6.jpg

OMSLAGVERHAAL  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Blijft een herwikkelde motor even efficiënt?

In juli gaat er een nieuwe fase in van de ErP-richtlijn rond de efficiëntie van elektromotoren. Heeft het dan nog zin om bestaande elektromotoren te herwikkelen of wordt het een stuk interessanter om meteen te investeren in een energievriendelijker alternatief?

wimvancauwenberghe_18.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Hoe is het mogelijk?

23 mei 2021 knapte een kabel van de Alpino-Mottarone kabelbaan door. De cabine met vijftien mensen crashte net voor de top van de berghelling. Veertien mensen kwamen om het leven. Op het moment van dit schrijven zijn de eigenaar, de operationeel verantwoordelijke en de technisch verantwoordelijke ingenieur gearresteerd, nadat aan het licht kwam dat de noodremmen moedwillig buiten werking waren gesteld.