22032301ind072.jpg

EVENEMENTEN  
Maintenance Magazine 159 – maart 2023
Ontdek op Maintenance hoe uw assets in topconditie blijven

De volatiliteit van de energie- en grondstofprijzen hebben nog maar eens bewezen waarom u een goed inzicht nodig hebt in uw volledige machinepark. Op 22 en 23 maart ontdekt u in Antwerp Expo tijdens Maintenance wat de volgende stappen zijn die u kan zetten om energiebesparingen op te sporen, de productiviteit te verhogen en bovenal die gevreesde ongeplande stilstanden te reduceren. Met innovaties bij de vleet, interessante Masterclasses om uw kennis bij te spijkeren, tal van demo’s … Kortom, een niet te missen event.

op3.jpg

CORROSIE  
Maintenance Magazine 159 – maart 2023
Betere stukken met thermisch opspuiten

Een versleten onderdeel vervangen we veelal één-op-één door hetzelfde stuk. Vandaag staat die benadering evenwel onder druk. Grondstoffen worden duurder en we moeten ook rekening houden met de ecologische voetafdruk. Reparatie is vaak een prima alternatief, maar we kunnen nog een stapje verder gaan: thermisch opspuiten repareert niet alleen, het maakt de installatie ook beter. Bovendien is het ook mogelijk voor nieuwbouw.

181411252xl.jpg

CORROSIE  
Maintenance Magazine 159 – maart 2023
Identificatie van corrosieproducten op gegalvaniseerd staal met hyperspectrale beeldvorming

Om corrosie in de praktijk te meten, zijn de mogelijkheden beperkt. Meestal moet men de toevlucht nemen tot tijdrovende en destructieve analyses. Hyperspectrale beeldvorming werpt zich op als interessant alternatief. Een team van Universiteit Antwerpen en OCAS onderzocht het potentieel van deze techniek voor het identificeren en kwantificeren van gegalvaniseerd staal.


GMTN beurs rectangle maart 2023
galloomenen608.jpg

MAINTENANCE IN DE KIJKER  
Maintenance Magazine 159 – maart 2023
Onderhoud 4.0 bij Galloo

Onder invloed van de pertinente duurzaamheidsambities kent de recyclagesector de jongste jaren een ongeziene groei. Ook bij familiebedrijf en wereldspeler Galloo zien ze de volumes en variëteiten stelselmatig stijgen, met als gevolg dat ook het machinepark voor de verwerking van materialen alsmaar uitgebreid en gediversifieerd moet worden. Om vat te krijgen op al die assets investeert het bedrijf onder leiding van technical manager Olivier Courtois in de omslag naar onderhoud 4.0.

20230210095116.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 159 – maart 2023
Digitale webshop voor al uw onderhoudsnoden

Service staat al jaren hoog in het vaandel bij Actoma. Sinds begin dit jaar is daar nog een extra dimensie aan toegevoegd. Met de opening van een MROshop®, fysiek en online, wil het bedrijf voortaan zijn klanten verder ondersteunen met alles wat ze nodig hebben om hun productie draaiende te houden.

sdtmm2023.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 159 – maart 2023
SDT aanwezig op Maintenance 2023 in Antwerpen

SDT biedt ultrasone oplossingen waarmee onze klanten een beter inzicht krijgen in de gezondheid van hun fabriek. Wij helpen hen storingen te voorspellen, energiekosten te beheersen en de productkwaliteit te verbeteren terwijl wij bijdragen aan de algehele betrouwbaarheid van hun activa.


Machineering 2023
vanmeeuwensmaxx.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 159 – maart 2023
Slimmer smeren met de S)MAXX app van Van Meeuwen Lubrication

Goed smeertechnisch onderhoud en een goed smeerschema zijn belangrijke voorwaarden voor een betrouwbaar productieproces met een maximale output en zo weinig mogelijk storingen en stilstand. Echter, in de praktijk resulteert het werken met een smeerschema door allerlei omstandigheden vaak niet in wat het zou kunnen brengen. Toch zijn goede resultaten wel mogelijk.

wimvancauwenberghe_26.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 159 – maart 2023
Wie z’n billen brandt, moet op de blaren zitten

Begin dit jaar berichtten verschillende media over de historisch lage stiptheid van de Belgische treinen. Meer dan 10% rijdt met vertraging. In bijna de helft van de gevallen wordt dit veroorzaakt door problemen met de treinen, één op vijf vertragingen is te wijten aan problemen met de spoorweginfrastructuur. Zowel voor het rollend materieel als voor het spoornetwerk werd de afgelopen jaren onvoldoende ingezet op onderhoud en vervanging van de ouder wordende assets. Hoe komt het toch dat onze beleidsmakers onvoldoende aandacht hebben voor onderhoud en beheer van onze infrastructuur?

kulbruggelab2min.jpg

HUMAN RESOURCES  
Maintenance Magazine 158 – november 2022
Technicus van de toekomst leert levenslang

In een snel digitaliserende wereld is stilstaan achteruitgaan. Niemand die dit beter beseft dan de technicus. Door mee te evolueren met nieuwe technologieën, of liever, daarop te anticiperen geeft die mee vorm aan de samenleving van morgen. Maar wie is deze technicus van de toekomst of hoe word je dat? Levenslang leren zal in zijn DNA moeten zitten om de uitdagingen van morgen het hoofd te bieden. Het onderwijs innoveert mee. Zo lanceren KU Leuven en UGent eind deze maand het gloednieuwe postgraduaat Smart Operations and Maintenance in Industry. Het maakt deel uit van een nieuwe gelijknamige master-na-masteropleiding, die start in september 2023.

schermafbeelding20221018om1550.jpg

HUMAN RESOURCES  
Maintenance Magazine 158 – november 2022
“Geen digitale talenten op de werkvloer? Geen industrie 4.0”

Willen Vlaamse en Belgisch productiebedrijven competitief blijven op wereldvlak, moeten ze slimmer werken. De vierde industriële revolutie maakt dat bedrijven hun machinepark moeten upgraden of zelfs vernieuwen. Dat vergt veel middelen, maar vooral de juiste kennis bij de medewerkers die deze machines bedienen en onderhouden. Daar knelt het vandaag serieus. Met hun project ‘Digitalent 4 Industry’ begeleiden Flanders Make, BEMAS en KU Leuven Campus Brugge bedrijven bij hun overstap naar Industrie 4.0. Ze krijgen daarbij de steun van ESF Vlaanderen.

1chevron.jpg

ASSET MANAGEMENT  
Maintenance Magazine 158 – november 2022
RBI bij Chevron Phillips Chemical: de eerste resultaten

In de vorige editie namen we u mee op ontdekkingstocht doorheen de opbouw van een Risk Based Inspection onderhoudssysteem. Vandaag gaan we in op de praktische kant van de zaak aan de hand van een inspirerende getuigenis van Chevron Phillips Chemical. Het bedrijf startte vorig jaar een RBI traject op en getuigt nu uit eerste hand over de ervaringen en eerste resultaten.

getacs410hasreliableconnectivityandsafetyforutilityfieldwork.jpg

DIGITALISERING  
Maintenance Magazine 158 – november 2022
Hoe robuuste technologie de toekomst van buitendiensten beïnvloedt

Technologie brengt momenteel een krachtige revolutie teweeg in de buitendienst, die de manier waarop wereldwijd werkzaamheden worden uitgevoerd fundamenteel verandert. Terwijl traditionele ‘pen en papier’ processen steeds meer gedigitaliseerd worden, rusten steeds meer organisaties hun buitendienstteams uit met veelzijdige mobiele apparaten waarmee ze snel essentiële taken kunnen uitvoeren vanaf iedere locatie. Uit een recent onderzoek van Statista blijkt zelfs dat 76% van de buitendienstleveranciers hun operationele strategieën richten op mobiele apparaten. Daarnaast beschouwt 80% van de technici en ingenieurs in de buitendienst ze als essentieel voor hun werk. Getac heeft onlangs samen met Statista onderzocht hoe mobiele apparaten worden ingezet om buitendienstwerkzaamheden te stroomlijnen, en waarom een groeiend aantal organisaties bij de keuze van de beste apparaten de voorkeur geeft aan robuuste technologie. Hieronder worden enkele van de belangrijkste bevindingen uiteengezet.