wimvancauwenberghe_27.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 160 – mei 2023
ChatGPT in onderhoud?!

ChatGPT is de laatste maanden volop in het nieuws. ChatGPT is een groot taalmodel getraind door OpenAI, gebaseerd op de GPT-architectuur (Generative Pre-trained Transformer). Je kan ermee communiceren via een chatinterface en vragen stellen of aanwijzingen geven om een tekst te genereren. Het vermogen om mensachtige taal te begrijpen en te genereren maakt van ChatGPT een krachtig hulpmiddel voor veel verschillende toepassingen.

wimvancauwenberghe_26.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 159 – maart 2023
Wie z’n billen brandt, moet op de blaren zitten

Begin dit jaar berichtten verschillende media over de historisch lage stiptheid van de Belgische treinen. Meer dan 10% rijdt met vertraging. In bijna de helft van de gevallen wordt dit veroorzaakt door problemen met de treinen, één op vijf vertragingen is te wijten aan problemen met de spoorweginfrastructuur. Zowel voor het rollend materieel als voor het spoornetwerk werd de afgelopen jaren onvoldoende ingezet op onderhoud en vervanging van de ouder wordende assets. Hoe komt het toch dat onze beleidsmakers onvoldoende aandacht hebben voor onderhoud en beheer van onze infrastructuur?

wimvancauwenberghe_25.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 158 – november 2022
Onderhoud als strategisch wapen

De stijgende energieprijzen zetten onze economie onder zware druk. Vooral energie-intensieve ondernemingen krijgen rake klappen: 25% van de grootverbruikers draait nu al met een operationeel verlies. Veel bedrijven beslissen dan ook om de productie deels stil te leggen of afdelingen te sluiten. En de lijst blijft groeien …

wimvancauwenberghe_24.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 157 – september 2022
Onderhoud in tijden van oorlogseconomie

De oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaarde energiecrisis blijven de voorpagina’s beheersen. Op het moment dat ik dit voorwoord schrijf, duidt alles er op dat het gewapende conflict nog lang zal aanslepen. En zoals vaak, speelt onderhoud een grote rol. Zo kopte Newsweek dat duizenden militaire voertuigen niet hersteld geraken. Ukrinform berichtte over heel wat problemen met de onderhoudslogistiek en beschikbaarheid van wisselstukken en technici.

wimvancauwenberghe_23.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 156 – mei 2022
Oorlogslogica

Sinds de brutale inval in Oekraïne leven we in een nieuwe realiteit. De vreselijke beelden uit Boetsja tonen hoeveel menselijk leed er schuilgaat achter de oorlog. Ook de impact op ondernemingen is bijzonder groot. Duizenden bedrijven, leveranciers van grondstoffen, producten en onderdelen, zijn gesloten. Volgens de Vereniging van Industriële Automatiseringsbedrijven van Oekraïne heeft 90% van de engineeringbedrijven, toeleveringsbedrijven en hun distributeurs hun werkzaamheden gestaakt. Toch hoopt men de medische en voedingsindustrie draaiende te houden, net als de transportinfrastructuur en voorzieningen voor elektriciteit en water. Wisselstukken vinden en ter plekke krijgen voor noodzakelijke herstellingen is echter helemaal niet evident.

wimvancauwenberghe_22.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 155 – maart 2022
Onderhoud als bouwsteen voor een zorgzame economie

De afgelopen twee jaar is meer dan ooit duidelijk geworden hoe onmisbaar zorg is in onze maatschappij. Niet alleen de klassieke zorgsector, maar ook de zorg voor onze omgeving en planeet. We voelen vandaag reeds wat weersextremen door de opwarming van de aarde kunnen teweegbrengen. Voorspellingen voor de toekomst ogen ronduit alarmerend.

wimvancauwenberghe_21.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 154 – december 2021
Wie zorgt voor onze technici?

Nu een onverwacht sterke vierde golf de overheid verplicht tot het nemen van steeds strengere maatregelen, kan onze maintenance- en assetmanagement community opnieuw enkele interessante lessen trekken.

wimvancauwenberghe_20.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 153 – september 2021
To repair or not to repair ...

Als techneuten hebben we allemaal wel eens een poging ondernomen om een defect huishoudtoestel of elektronisch apparaat te herstellen. Dat blijkt niet altijd een makkelijke opgave. Soms zijn reserveonderdelen en technische informatie niet beschikbaar. Of je kan het toestel simpelweg niet openen zonder schade aan te brengen. Dat moet anders.

wimvancauwenberghe_18.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Hoe is het mogelijk?

23 mei 2021 knapte een kabel van de Alpino-Mottarone kabelbaan door. De cabine met vijftien mensen crashte net voor de top van de berghelling. Veertien mensen kwamen om het leven. Op het moment van dit schrijven zijn de eigenaar, de operationeel verantwoordelijke en de technisch verantwoordelijke ingenieur gearresteerd, nadat aan het licht kwam dat de noodremmen moedwillig buiten werking waren gesteld.

wimvancauwenberghe_17.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
Meten is weten, of juist niet?

Terwijl ik dit voorwoord schrijf, wordt ons land getroffen door een derde coronagolf. Dit terwijl het vaccinatieprogramma de brede bevolking nog niet beschermt tegen het vermaledijde virus. Voor ons maintenance- en reliability-adepten zijn het echter best leerrijke tijden. Net zoals de virologen waken over de volksgezondheid, is het onze taak ervoor te zorgen dat onze populatie aan assets niet onverwacht of voortijdig falen.

wimvancauwenberghe_16.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Reluctance

De actualiteit van de voorbije weken is opnieuw beheerst door de coronapandemie. Ook ons land wordt hard getroffen door een tweede golf. In verschillende stappen moesten steeds strengere maatregelen worden opgelegd om het virus te kunnen intomen. En hoewel het aantal hospitalisaties boven de piek van de eerste golf stegen, kostte het de beleidsmakers heel wat moeite om burgers en bedrijven te motiveren om opnieuw in lockdown te gaan, zelfs al is die lichter dan tijdens de eerste golf.

wvcbemas.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 149 – september 2020
Covid-19 vanuit een maintenancestandpunt

‘Nous sommes en guerre’, ik kan het niet beter zeggen dan de Franse president Macron. De mensheid is op dit moment in oorlog met Covid-19. Veel regeringen nemen (opnieuw) strenge maatregelen, waaronder reisverboden, sluitingen van scholen,