wimvancauwenberghe_30.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 163 – maart 2024
Actie!

In een wereld waar de Belgische industrie geconfronteerd wordt met een scala aan uitdagingen, van stijgende energiekosten tot internationale concurrentie, is het van cruciaal belang dat wij, de technische professionals, onze blik richten op de toekomst.

wimvancauwenberghe_29.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 162 – december 2023
Een sprong in het duister

Begin november werd in het bijzijn van premier De Croo de samenwerkingsovereenkomst getekend tussen het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK CEN), Ansaldo Nucleare, ENEA, RATEN en Westinghouse Electric Company. Bedoeling is om een nieuw type loodgekoelde kleine modulaire reactor (SMR-LFR) te ontwikkelen als een duurzame vorm van kernenergie.

wimvancauwenberghe_28.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 161 – september 2023
De Ecodesign richtlijn: een sprong naar duurzaam assetmanagement?

Op 12 juli heeft het Europees Parlement het voorstel voor de nieuwe Ecodesign richtlijn goedgekeurd. Het doel is om de ecologische voetafdruk van producten te verkleinen, van hun productie tot op het einde van hun leven. Een wasmachine die volgens de nieuwe richtlijn is ontworpen, zou bijvoorbeeld niet alleen minder energie verbruiken tijdens het gebruik, maar zou aan het einde van zijn levenscyclus ook gemakkelijker te recycleren zijn.


Aquarama trade fair 2024 rectangle
wimvancauwenberghe_27.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 160 – mei 2023
ChatGPT in onderhoud?!

ChatGPT is de laatste maanden volop in het nieuws. ChatGPT is een groot taalmodel getraind door OpenAI, gebaseerd op de GPT-architectuur (Generative Pre-trained Transformer). Je kan ermee communiceren via een chatinterface en vragen stellen of aanwijzingen geven om een tekst te genereren. Het vermogen om mensachtige taal te begrijpen en te genereren maakt van ChatGPT een krachtig hulpmiddel voor veel verschillende toepassingen.

wimvancauwenberghe_26.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 159 – maart 2023
Wie z’n billen brandt, moet op de blaren zitten

Begin dit jaar berichtten verschillende media over de historisch lage stiptheid van de Belgische treinen. Meer dan 10% rijdt met vertraging. In bijna de helft van de gevallen wordt dit veroorzaakt door problemen met de treinen, één op vijf vertragingen is te wijten aan problemen met de spoorweginfrastructuur. Zowel voor het rollend materieel als voor het spoornetwerk werd de afgelopen jaren onvoldoende ingezet op onderhoud en vervanging van de ouder wordende assets. Hoe komt het toch dat onze beleidsmakers onvoldoende aandacht hebben voor onderhoud en beheer van onze infrastructuur?

wimvancauwenberghe_25.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 158 – november 2022
Onderhoud als strategisch wapen

De stijgende energieprijzen zetten onze economie onder zware druk. Vooral energie-intensieve ondernemingen krijgen rake klappen: 25% van de grootverbruikers draait nu al met een operationeel verlies. Veel bedrijven beslissen dan ook om de productie deels stil te leggen of afdelingen te sluiten. En de lijst blijft groeien …

wimvancauwenberghe_24.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 157 – september 2022
Onderhoud in tijden van oorlogseconomie

De oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaarde energiecrisis blijven de voorpagina’s beheersen. Op het moment dat ik dit voorwoord schrijf, duidt alles er op dat het gewapende conflict nog lang zal aanslepen. En zoals vaak, speelt onderhoud een grote rol. Zo kopte Newsweek dat duizenden militaire voertuigen niet hersteld geraken. Ukrinform berichtte over heel wat problemen met de onderhoudslogistiek en beschikbaarheid van wisselstukken en technici.

wimvancauwenberghe_23.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 156 – mei 2022
Oorlogslogica

Sinds de brutale inval in Oekraïne leven we in een nieuwe realiteit. De vreselijke beelden uit Boetsja tonen hoeveel menselijk leed er schuilgaat achter de oorlog. Ook de impact op ondernemingen is bijzonder groot. Duizenden bedrijven, leveranciers van grondstoffen, producten en onderdelen, zijn gesloten. Volgens de Vereniging van Industriële Automatiseringsbedrijven van Oekraïne heeft 90% van de engineeringbedrijven, toeleveringsbedrijven en hun distributeurs hun werkzaamheden gestaakt. Toch hoopt men de medische en voedingsindustrie draaiende te houden, net als de transportinfrastructuur en voorzieningen voor elektriciteit en water. Wisselstukken vinden en ter plekke krijgen voor noodzakelijke herstellingen is echter helemaal niet evident.

wimvancauwenberghe_22.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 155 – maart 2022
Onderhoud als bouwsteen voor een zorgzame economie

De afgelopen twee jaar is meer dan ooit duidelijk geworden hoe onmisbaar zorg is in onze maatschappij. Niet alleen de klassieke zorgsector, maar ook de zorg voor onze omgeving en planeet. We voelen vandaag reeds wat weersextremen door de opwarming van de aarde kunnen teweegbrengen. Voorspellingen voor de toekomst ogen ronduit alarmerend.

wimvancauwenberghe_21.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 154 – december 2021
Wie zorgt voor onze technici?

Nu een onverwacht sterke vierde golf de overheid verplicht tot het nemen van steeds strengere maatregelen, kan onze maintenance- en assetmanagement community opnieuw enkele interessante lessen trekken.

wimvancauwenberghe_20.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 153 – september 2021
To repair or not to repair ...

Als techneuten hebben we allemaal wel eens een poging ondernomen om een defect huishoudtoestel of elektronisch apparaat te herstellen. Dat blijkt niet altijd een makkelijke opgave. Soms zijn reserveonderdelen en technische informatie niet beschikbaar. Of je kan het toestel simpelweg niet openen zonder schade aan te brengen. Dat moet anders.

wimvancauwenberghe_18.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Hoe is het mogelijk?

23 mei 2021 knapte een kabel van de Alpino-Mottarone kabelbaan door. De cabine met vijftien mensen crashte net voor de top van de berghelling. Veertien mensen kwamen om het leven. Op het moment van dit schrijven zijn de eigenaar, de operationeel verantwoordelijke en de technisch verantwoordelijke ingenieur gearresteerd, nadat aan het licht kwam dat de noodremmen moedwillig buiten werking waren gesteld.