op3.jpg

CORROSIE  
Maintenance Magazine 159 – maart 2023
Betere stukken met thermisch opspuiten

Een versleten onderdeel vervangen we veelal één-op-één door hetzelfde stuk. Vandaag staat die benadering evenwel onder druk. Grondstoffen worden duurder en we moeten ook rekening houden met de ecologische voetafdruk. Reparatie is vaak een prima alternatief, maar we kunnen nog een stapje verder gaan: thermisch opspuiten repareert niet alleen, het maakt de installatie ook beter. Bovendien is het ook mogelijk voor nieuwbouw.

181411252xl.jpg

CORROSIE  
Maintenance Magazine 159 – maart 2023
Identificatie van corrosieproducten op gegalvaniseerd staal met hyperspectrale beeldvorming

Om corrosie in de praktijk te meten, zijn de mogelijkheden beperkt. Meestal moet men de toevlucht nemen tot tijdrovende en destructieve analyses. Hyperspectrale beeldvorming werpt zich op als interessant alternatief. Een team van Universiteit Antwerpen en OCAS onderzocht het potentieel van deze techniek voor het identificeren en kwantificeren van gegalvaniseerd staal.

istock1211649814.jpg

CORROSIE  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Corrosie voorkomen veel goedkoper dan genezen

De grensregio Vlaanderen – Nederland bevat één van de grootste clusters aan procesindustrie ter wereld. Veel installaties zijn met een leeftijd van 40 à 50 jaar echter relatief oud, zodat corrosiebestrijding een hoge prioriteit heeft. Om innovaties te kunnen testen en ontwikkelen die gericht zijn op preventie, detectie en reparatie van corrosie, wordt er nu binnen het Interreg V programma een Praktijklab Corrosie & Isolatie opgericht. Een gesprek over het belang van een goed corrosiemanagement en hoe eraan te beginnen.


Machineering 2023