beeldbijartikelmaintenanceexcellenceistock1366662946_1.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 160 – mei 2023
Van ‘not invented here’ naar draagvlak creëren

Door groei, verhuizing of overname ontstaan soms nieuwe vestigingen in nieuwe landen. Dit impliceert dat het goed gaat met het bedrijf, maar het zorgt ook voor een enorme uitdaging. Hoe laat je al deze fabrieken, met verschillen in processen, talen, culturen, time zones en IT systemen, allemaal op excellente wijze presteren? En bestaat er überhaupt één excellente aanpak die overal kan worden doorgevoerd?

mmbemasagristotechnischteam23.jpg

EVENEMENTEN  
Maintenance Magazine 160 – mei 2023
Agristo Technisch Team van het Jaar 2023

Eind maart organiseerde BEMAS het symposium en de awardshow voor de uitreiking van Technisch Team van het Jaar. Tijdens het symposium in de namiddag kon het publiek elke case ontdekken. Het avondprogramma ging van start met een inspirerende keynote van Servaas Bingé, huisarts en oprichter van leadlife. Hij sprak over een optimaal onderhoud van je belangrijkste assets: je lichaam en geest. Daarna verkoos de professionele jury Agristo tot Technisch Team van het Jaar. De stem van het publiek ging naar A&S Energie.

revolution.jpg

MAINTENANCE IN DE KIJKER  
Maintenance Magazine 160 – mei 2023
Onderwaterdrones meid voor veel werk

Het inzetten van robots voor taken onder water is niet nieuw. In het verleden gebeurde dit vooral voor wetenschappelijk onderzoek en voor de inspectie van de belangrijkste onderwaterinfrastructuur. Maar intussen is er een commerciële markt, met betaalbare toestellen, gegroeid, aansluitend bij de algemene marktgroei voor drones.

asset3fotobisol.jpg

ASSET MANAGEMENT  
Maintenance Magazine 160 – mei 2023
Maakt artificiële intelligentie predictief écht predictief?

Het gebruik van artificiële intelligentie in onderhoud kan tot grote efficiëntieverbeteringen leiden, als het tenminste goed ingezet wordt. Daar wringt nogal eens het schoentje: algoritmes zijn ofwel te algemeen en houden zo geen rekening met specifieke omstandigheden, ofwel zijn ze net te specifiek en daarom niet breed inzetbaar. Hoe beide verzoenen?

engmtndusseldorfeditie2023.jpg

EVENEMENTEN  
Maintenance Magazine 160 – mei 2023
EcoMetals, decarbonisatie en circulaire economie op ‘The Bright World of Metals’

Van 12 tot en met 16 juni 2023 is Düsseldorf met de technologiebeurzen GIFA, METEC, THERMPROCESS en NEWCAST hét centrum voor de internationale gieterij- en metallurgiebranches. Om de vier jaar brengt ‘The Bright World of Metals’ ondernemers en managers uit de internationale staal- en aluminiumindustrie, gieterijen en metaalverwerking onder het dak van Messe Düsseldorf bijeen. Dit jaar zijn vooral de energie-intensieve branches aan zet.

equans1.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 160 – mei 2023
Uit data wordt meerwaarde geboren

Ruim driekwart van de Belgische kmo’s doet niets met de data die doorheen hun processen en activiteiten verzameld worden. Nochtans schuilt er in de verzamelde gegevens vaak een enorm potentieel om processen te optimaliseren, kostbaar personeel efficiënter in te zetten en zo dus ook, ondanks de krapte op de (technische) arbeidsmarkt, te blijven groeien. Alleen … om dat potentieel te ontsluiten, zijn inzicht en interpretatie nodig. Precies wat Equans met het databeheerplatform QUANTES wil bieden.

actomaopendeur232.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 160 – mei 2023
Vijftien jaar Actoma gevierd met interessante promo’s

In juni is het alweer vijftien jaar geleden dat de ervaring van zaakvoerder Guido Buskens en zijn team gebundeld werd in Actoma. Een one-stop-shop voor alles wat met machines te maken heeft, waarin kennis van zaken, flexibiliteit en actief meedenken centraal staan. Reden genoeg om te vieren dus. U mag zich daarom de komende weken aan interessante promo’s verwachten in de MROshop® by Actoma, zowel in de fysieke winkel in Dilsen-Stokkem als in de webshop.

wimvancauwenberghe_27.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 160 – mei 2023
ChatGPT in onderhoud?!

ChatGPT is de laatste maanden volop in het nieuws. ChatGPT is een groot taalmodel getraind door OpenAI, gebaseerd op de GPT-architectuur (Generative Pre-trained Transformer). Je kan ermee communiceren via een chatinterface en vragen stellen of aanwijzingen geven om een tekst te genereren. Het vermogen om mensachtige taal te begrijpen en te genereren maakt van ChatGPT een krachtig hulpmiddel voor veel verschillende toepassingen.

22032301ind072.jpg

EVENEMENTEN  
Maintenance Magazine 159 – maart 2023
Ontdek op Maintenance hoe uw assets in topconditie blijven

De volatiliteit van de energie- en grondstofprijzen hebben nog maar eens bewezen waarom u een goed inzicht nodig hebt in uw volledige machinepark. Op 22 en 23 maart ontdekt u in Antwerp Expo tijdens Maintenance wat de volgende stappen zijn die u kan zetten om energiebesparingen op te sporen, de productiviteit te verhogen en bovenal die gevreesde ongeplande stilstanden te reduceren. Met innovaties bij de vleet, interessante Masterclasses om uw kennis bij te spijkeren, tal van demo’s … Kortom, een niet te missen event.

op3.jpg

CORROSIE  
Maintenance Magazine 159 – maart 2023
Betere stukken met thermisch opspuiten

Een versleten onderdeel vervangen we veelal één-op-één door hetzelfde stuk. Vandaag staat die benadering evenwel onder druk. Grondstoffen worden duurder en we moeten ook rekening houden met de ecologische voetafdruk. Reparatie is vaak een prima alternatief, maar we kunnen nog een stapje verder gaan: thermisch opspuiten repareert niet alleen, het maakt de installatie ook beter. Bovendien is het ook mogelijk voor nieuwbouw.

181411252xl.jpg

CORROSIE  
Maintenance Magazine 159 – maart 2023
Identificatie van corrosieproducten op gegalvaniseerd staal met hyperspectrale beeldvorming

Om corrosie in de praktijk te meten, zijn de mogelijkheden beperkt. Meestal moet men de toevlucht nemen tot tijdrovende en destructieve analyses. Hyperspectrale beeldvorming werpt zich op als interessant alternatief. Een team van Universiteit Antwerpen en OCAS onderzocht het potentieel van deze techniek voor het identificeren en kwantificeren van gegalvaniseerd staal.

galloomenen608.jpg

MAINTENANCE IN DE KIJKER  
Maintenance Magazine 159 – maart 2023
Onderhoud 4.0 bij Galloo

Onder invloed van de pertinente duurzaamheidsambities kent de recyclagesector de jongste jaren een ongeziene groei. Ook bij familiebedrijf en wereldspeler Galloo zien ze de volumes en variëteiten stelselmatig stijgen, met als gevolg dat ook het machinepark voor de verwerking van materialen alsmaar uitgebreid en gediversifieerd moet worden. Om vat te krijgen op al die assets investeert het bedrijf onder leiding van technical manager Olivier Courtois in de omslag naar onderhoud 4.0.