mm151inspectiebala3a9483bartvanvlijmen.jpg

OMSLAGVERHAAL  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
Smart Tooling in de procesindustrie

In maart 2017 staken acht clusters/deelprojecten met 22 bedrijven van wal met het Robotics Smart Tooling InterReg V-project. Doel: technologie op het technical readiness level (TRL) 3 of 4 optillen naar het niveau 6, 7 of zelfs 8 om toegepast te worden in maintenance operaties in de chemische procesindustrie. Aan bod kwamen drones, crawlers en cobots maar ook wearables, zoals smart glasses. Op korte tijd is spectaculaire vooruitgang geboekt, zo toonde het slotevent eind november, maar … Rome is niet op één dag gebouwd.

wimvancauwenberghe_17.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
Meten is weten, of juist niet?

Terwijl ik dit voorwoord schrijf, wordt ons land getroffen door een derde coronagolf. Dit terwijl het vaccinatieprogramma de brede bevolking nog niet beschermt tegen het vermaledijde virus. Voor ons maintenance- en reliability-adepten zijn het echter best leerrijke tijden. Net zoals de virologen waken over de volksgezondheid, is het onze taak ervoor te zorgen dat onze populatie aan assets niet onverwacht of voortijdig falen.

32755738.jpg

VACATECH  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Install.Jobs: digitaal jobplatform voor technische profielen

In zowat elke enquête van elke vereniging van technische beroepen is het een terugkerende klacht: geschikt personeel vinden. Werk is er meestal genoeg, maar het ontbreekt aan geschoolde mensen om het uit te voeren. Traditionele kanalen schieten vaak te kort: ze bereiken onvoldoende het juiste doelpubliek, of zijn niet specifiek genoeg gericht op de sector. Als uitgever van vakbladen voor speciale technieken is FCO Media echter goed geplaatst om hier een oplossing voor te bieden. Het resultaat is Install.Jobs: een internetplatform voor vacatures voor technische profielen.

studiovisiongeysen191023hr15sv59176.jpg

VACATECH  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Deuren opleidingsfabriek ook open voor externe technici

Geysen uit Westerlo is specialist inzake industrieel technisch onderhoud. Dat vergt veel technisch goed onderlegd personeel. In 2019 moesten maar liefst zeventig vacatures op korte tijd ingevuld worden. Het bedrijf ondernam zelf actie en opende een eigen opleidingscentrum.

ourperseverance.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Engie EMS en Saudi Aramco winnaars op de Asset Performance Awards

Covid-19 of geen Covid-19,als fabrieken willen blijven draaien zullen ze onderhoud nodig hebben. En het harde werk dat onderhoudsteams verrichten mag wel eens in de bloemetjes gezet worden, zeker in deze tijden. Voor BEMAS reden genoeg om na de succesvolle editie van 2019 ook dit jaar weer de Asset Performance Awards uit te reiken. Een tiental bedrijven meldden zich aan voor de wedstrijd die oorspronkelijk in juni zou plaatsvinden, maar pas oktober in een virtueel jasje zijn slotceremonie kreeg. Enige European Maintenance Support en Saudi Aramco vielen in de rpijzen. ITIS kreeg een eervolle vermelding.

ventilateurscentrifugesaaccouplementelastiquecompletementinsonorisesvoluteetmoteur.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Marelli, honderd jaar innovatie

De firma MARELLI is al een eeuw aanwezig in België. Ze is gespecialiseerd in het aanbieden van ventilatieoplossingen op maat voor industriële klanten. De klanten kunnen opgedeeld worden in vier grote groepen met elk hun eigen verwachtingen en bijzonderheden: integratoren, studiebureaus, eindklanten en onderhoudsbedrijven. Deze laatste groep staat vaak voor het probleem een bestaande ventilator te moeten vervangen na een storing of een defect. De ‘selectieprocedure’ die op het eerste gezicht eenvoudig en snel is, kan uiteindelijk echter complexer uitvallen dan verwacht.

3_5.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Ketensamenwerking als ecosysteem binnen assetmanagement

Door de ontwikkeling van technologie, de toenemende digitalisering en de groeiende aandacht voor duurzaamheid, is het voor bedrijven steeds moeilijker om alle beheer en alle onderhoudsactiviteiten zelf uit te voeren. Het ontbreekt hen aan de juiste kennis en capaciteit maar het is tegelijkertijd een manier om kosten te besparen en risico’s te verminderen. Om een succesvol assetbeheer in uw organisatie te introduceren zal veel afhangen van hoe goed die samenwerking verloopt. Dit artikel behandelt hoe er een ecosysteem moet ontstaan met uw externe partners om tot een effectieve ketensamenwerking te komen. Hierdoor kunnen bedrijven tot een duurzaam ontwerp, bouw, gebruik en onderhoud van een assetsysteem komen.

mmcolruytwasverschillendehoogtesen153036img1842.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Colruyt Group bouwt een van de grootste krattenwasinstallaties van Europa

Colruyt Group investeert in een nieuwe krattenwaslijn in zijn retourcentrum in Dassenveld (Halle). Die zal 18.000 kratten per uur reinigen waarvan twee derden of 12.000 duurzamere klapkratten. “We gaan er van uit dat de onderhoudskost met 10%

solangeintblauw_3.jpg

COLUMN  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Corona-impact op uw bedrijf!

Dat corona zorgt voor financiële problemen leidt geen twijfel. Daarnaast ontstaan zeer veel vragen over hoe het verder moet met bijvoorbeeld het ontvangen van bestelde goederen? Kan ‘overmacht’ ingeroepen worden? Wat met het digitaal afsluiten van contracten? …

3_4.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Optimaal schoeisel voorkomt werkongevallen

De veiligheidsschoen kampte in het verleden weleens met een negatief imago: log, weinig esthetisch en ongemakkelijk. Anno 2020 is dat imago gelukkig compleet achterhaald, want de diversiteit in uitvoeringen is enorm. Dé veiligheidsschoen bestaat overigens niet langer, want voor elk risico is er vandaag een gepaste schoen. Nieuwe materialen zorgen bovendien voor een groter comfort en langere levensduur. Dit is het eerste deel in een drieluik waarin we de werkuitrusting voor een maintenanceprofessional onder de loep nemen.

36754012xl.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Onderhoud van brandbeveiligingssystemen: wet en werkelijkheid

In nieuwe en ingrijpend gerenoveerde industriegebouwen is het niet alleen wettelijk verplicht om een branddetectiesysteem te plaatsen, maar ook om het elk jaar weer te laten keuren door een daartoe erkende organisatie. Die verplichting geldt overigens ook voor oudere gebouwen. Dit artikel is het laatste in het drieluik rond brandveiligheid en behandelt de eisen die gesteld worden aan het onderhoud van brandbeveiligingssystemen.

istock1171178424.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 150 – november 2020
Krijg grip op stroommetingen voor onderhoud, reparaties en MRO

Ergonomie in kantoren is big business. Voor onderhoudsmonteurs gelden echter andere regels. Slecht verlichte elektriciteitskasten, ladders tegen kabelgoten, het metingen in krappe schachten en kanalen … Dit betekent echter niet dat de tools die ze dagelijks gebruiken, geen extra gemak kunnen bieden. Stroommeting, een algemene analyse bij het bewaken van apparatuur of het lokaliseren van een storing, vormt vaak een uitdaging vanwege vastgezette kabelbomen en krappe werkomstandigheden. De nieuwste instrumenten bieden echter een antwoord op deze uitdagingen.