diginnoaward2018.jpg

NIEUWSLIJN 22/03/2018

Aloxy wint Digital Innovation Award met IoT-oplossing

De achtste BEMAS Digital Innovation Award ging naar de Antwerpse startup Aloxy dat een multifunctionele draadloze sensor en IOT-oplossing ontwikkelde voor de chemie en petrochemie.

Tijdens de nocturne van de Maintenance-beurs in Antwerp Expo haalde de vakjury naast Aloxy ook de twee andere finalisten op het podium: I-Care en Iristick. Publiekslieveling werd uiteindelijk Endress+Hauser. Dit jaar namen 54 bedrijven deel aan de prijskamp. De jury beoordeelde hun dossier op innovatiegehalte en concrete toepasbaarheid. Aloxy ging in november 2017 van start en telt een handvol oprichters met lijnen naar Imec en Universiteit Antwerpen. Het pakt uit met één IoT-sensor die meerdere functionaliteiten ingebouwd heeft: temperatuurmeting, magnetisme, trilling en oriëntatie. Er is ook een accelerometer. Naargelang de toepassing kan elke functionaliteit in- of uitgeschakeld worden van op afstand.

Daarbovenop is er ook geolocalisatie. Een sensor kan niet alleen opgespoord worden maar registreert ook beweging. Toestandsveranderingen geeft het via verschillende mogelijke protocollen -LORA, SIGFOX, DASH7, RFID,…- draadloos door aan een webportaal dat zorgt voor een eenvoudige visualisatie. De sensor heeft een waterdichtheid van IP67. Het bedrijf is volop bezig met de ATEX-certificering. “We verwachten die binnen zes maanden rond te hebben”, vertelde Carl Stevens, mede-oprichter en COO, nu werkzaam als verantwoordelijke van de Valvenshop bij Engie Fabricom. Aloxy mikt dan ook in eerste instantie op de chemische en petrochemische wereld.

De sensor kan vastgestrapt worden op assets, machines, kleppen,… en vertelt niet alleen waar een klep zich bevindt: de positiebepaling is op 8 m nauwkeurig en tot op één meter in de hoogte. “Hoe meer antennes we plaatsen, des te nauwkeuriger.” Maar ook of een afsluiter open- of dicht is. Aan de hand van het aantal rotaties weet men ook af te leiden hoe open of dicht een klep gedraaid werd. De sensor bevat ook kleurenLEDs die voor enige visuele communicatie zorgen maar ook als drukknop fungeren om operaties of handelingen te bevestigen op het netwerk.

Aloxy mikt op de verkoop van zijn hardware voor het monitoren van vaste installaties. Het draadloos gebeuren heeft alvast het voordeel dat niet geïnvesteerd moet worden in bekabeling om een beeld te hebben van de installatie. Met een leasing/renting model mikt het ook op shutdowns. “Dan volgen er tijdelijk misschien een duizendtal sensoren zowel het werk aan vaste installaties als de onderdelen die bewegen tussen de werf, het herstelatelier en terug.” De visualisering geeft de turnaroundmanager een duidelijk beeld van de status van de werken waardoor hij/zij heel gericht probleemeigenaars kan aanspreken.

De uitdaging voor IoT-sensoren is veelal de batterij. De Aloxy-sensor loopt op twee AA 3,6V ATEX-batterijen die een levensverwachting van vijf jaar hebben. Naargelang de sensor meer bevraagd wordt -meerdere toepassingen heeft- daalt die levensduur. “Shutdowns en turnarounds duren misschien twee tot drie maanden.” Dat overleven deze batterijen ruim. Tot nu toe liepen er proeven in de chemie en petrochemie maar ook in industriële voedingsbedrijven. Er loopt een test in Spanje in een soda-plant van Solvay. “We moeten inderdaad kijken naar het buitenland want we willen groeien”, aldus Stevens. En snel. Het bedrijf hengelt naar een 2 miljoen euro groeimiddelen.

I-Care werd finalist met zijn I-see webdata softwareportaal en Wi-care (hardware) draadloze sensoren voor online condition monitoring en analyse. Iristick haalde de finale met zijn slimme veiligheidsbril voor industriële remote assistence (onderhouds)toepassingen (Iristick.Z1). Endress+Hauser tenslotte charmeerde het publiek met zijn Heartbeat diagnostieke tools. Op de stand vonden we er ook de iTHERM Trustsens zelfkalibrerende temperatuursensor. << (Luc De Smet) (foto’s: LDS)