PARTNERINFO 13/05/2020

Gieterij gespaart 100.000 euro per jaar door aangepast lagerbeheer

Een aanpassing van het gebruikte lagertype in het carrousel van een gietlijn en de combinatie daarvan met een kleine wijziging in het ontwerp, bezorgde een belangrijke fabrikant van gasturbinebladen tot een besparing van 100.095 euro per jaar bij.

De wijziging kwam er nadat het bedrijf om de zes weken geconfronteerd was geworden met lagerdefecten. Om de korte levensduur van de oude lagers te onderzoeken deed de fabrikant een beroep op het gespecialiseerde team van applicatie-ingenieurs van NSK. Zij analyseerden binnen het framework van het AIP-programma het bestaande ontwerp en voerden een grondige inspectie uit van de defecte lagers.

Uit de analyse bleek dat een extreem bijtende oplossing (50% natriumhydroxide bij 180°C) die ingezet wordt tijdens het gietproces, gecombineerd met grote belastingen en een verkeerde uitlijning van de assemblage, aan de basis lag van de problemen. Dat uitte zich in manke smering en het vastlopen van de installatie. Het probleem werd nog verergerd door de onvoldoende afdichting van de lagers.

Daarom stelde NSK voor om over te schakelen op haar assortiment afgedichte rollagers, die het binnendringen van de agressieve bijtende oplossing voorkomen en tegelijkertijd de afdichting op peil houden. Daarnaast werd ook een alternatief ontwerp van het carrouselwiel voorgesteld dat verder de bescherming tegen verontreinigingen verbetert en montage vereenvoudigt.

www.nskeurope.com