90017233vlaioslim.jpg

NIEUWSLIJN 26/11/2019

Geld en tijd besparen met slim onderhoud

Meer en meer bedrijven implementeren smart maintenance. Daarbij zorgt artificiële intelligentie dat machines, en bij uitbreiding fabrieken, slimmer worden en zelf aangeven wanneer ze een onderhoudsbeurt nodig hebben. En dat bespaart bedrijven een geld en tijd.

Nog al te vaak worden onze fabrieken ‘bemand’ door doofstomme, stand-alone machines. Iemand drukt op een knop, de machine voert haar taak uit. Eens de opdracht vervuld, kan de machine weer uit. Maar tijdens de uitvoering van die taak, heeft die machine heel wat nuttige data gegenereerd: de snelheid waarmee ze de taken uitvoerde, eventuele haperingen, storingen, afwijkingen, … Data waar niemand op let, waar niets mee gebeurt.

Maar wat als je zulke machines aan het praten zou krijgen? Wat als ze hun data wel zouden delen? Gebruikmakend van slimme algoritmes zou je dan heel wat nuttigs te weten komen over de conditie van die machine. In plaats van op vaste momenten onderhoudsbeurten te voorzien, zou je precies weten wanneer een onderhoud nodig is. En sterker nog, je zou de onderhoudstechnicus meteen kunnen vertellen, welke onderdelen precies aan vervanging of onderhoud toe zijn. Kortom, je wint aan efficiëntie en bespaart op dure, nutteloze onderhoudsbeurten. Dat is waar het bij smart maintenance om draait: machines, en bij uitbreiding fabrieken, slimmer maken.

www.vlaio.be/nl/


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.