ksbsleetring.jpg

NIEUWSLIJN 16/09/2019

Het belang van zuiver water in voedingswaterpompen

Het voedingswater van ‘Boiler Feedwater’ pompen moet helder, kleurloos en vrij van vaste deeltjes zijn. Wim De Mesmaeker, Service Manager bij KSB Supreme Serv, wijst erop dat ‘een beetje vuil water’ wel degelijk grote gevolgen kan hebben.

Wim De Mesmaeker: “Na het uitschakelen van de pomp vallen ‘vaste deeltjes’ die de zuigfilter passeren (0 tot 0.5 mm), in richting van de openingen van de waaier. Bij het herstarten van de pomp wordt de rotor dan geblokkeerd. Vaak probeert men de rotor met de hand te draaien, wat niet zelden averechts werkt.”

“In eerste instantie is het raadzaam de pomp met de hand de andere kant op te draaien (los te maken). Maar bij een geblokkeerde pomp is er een hoger losbreekmoment nodig. Turbines of snelheidsgeregelde motoren hebben dat niet en zullen ‘trippen’. Dus: zonder vervuiling is er minder wrijving, en start de pomp ook zonder hoge piekstromen.”

Het Lomakin-effect

In de voedingswaterpomp is er een verschildruk van 80% bij de slijtring van de behuizing in zuigrichting. Door de hogere stroomsnelheid passeren meer vaste stoffen de opening en zo wordt een pomp vaak in dit gebied beschadigd.

De Mesmaeker: “In dat geval biedt de KSB-slijtring met honingraat-profiel een oplossing. De deeltjes worden in de holtes opgevangen, waardoor het risico van een blokkering sterk vermindert. Bovendien verminderen de trillingen en spelingen, waardoor het Lomakin-effect weer kan spelen.”

Op de foto: slijtringen met honingraatprofiel verminderen het risico op vastlopen van de pomp en als retrofit-kit geplaatst worden.

https://www.ksb.com/ksb-be-nl/


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.