karanbhatia611291web.jpg

NIEUWSLIJN 04/06/2019

Waarom bouwen met staal zinvol is: 6 redenen

Tegenwoordig is staal een van de meest populaire bouwmaterialen ter wereld. Wat dit materiaal zo populair maakt wordt hier in onze lijst getoond.

1. Duurzame productie

Bij de staalproductie ontstaat geen nutteloos afval. Alle bijproducten worden verder verwerkt. Hoogovenslak wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de productie van cement of als minerale grondstof.

Bovendien wordt de technologie steeds efficiënter: voor de productie van staal is tegenwoordig minder dan de helft minder energie en water nodig dan in de jaren zestig van de vorige eeuw. Deze ontwikkeling komt ook tot uiting in de certificering van alle Europese staalproducenten met de ISO 14001-norm.

2. Eenvoudige, milieuvriendelijke verwerking

Stalen onderdelen kunnen op afstand van de bouwplaats geprefabriceerd worden, bijvoorbeeld bij deze onlineshop. Dit bespaart tijd en geld bij de uitvoering van bouwprojecten op de bouwplaats. Dit betekent ook minder vuil en lawaai voor omstanders en eventuele buren. Bij bijzonder grote projecten kunnen de verkeersroutes zelfs worden ontlast door het gebruik van staal in plaats van andere bouwmaterialen.

3. Staal is robuust

De temperatuur- en omgevingsbestendigheid van staal maakt het een van de duurzaamste bouwmaterialen ooit. Het massieve metaal is niet concurerend met bijvoorbeeld hout. Bovendien kan het bouwmateriaal bijna onbeperkt worden hergebruikt. Als een staalconstructie wordt afgebroken, kan het materiaal vrijwel schadeloos naar een andere bouwplaats worden getransporteerd en opnieuw worden gebruikt.

4. Architectonische vrijheid

Staal is een visueel hoogtepunt in gebouwen over de hele wereld. Niet alleen “zuivere” stalen gebouwen zoals de Eiffeltoren zijn indrukwekkend. Veel kantoren in metropolen over de hele wereld danken hun daglicht ook aan metaal: door het hoge draagvermogen en het relatief lage gewicht maken stalen liggers het mogelijk om zeer brede raamfronten te bouwen. In combinatie met hoge plafonds is het alleen mogelijk om bepaalde gebouwen met licht te vullen. Door zijn eigenschappen biedt staal architecten ook mogelijkheden die ze met andere bouwmaterialen niet zouden hebben.

5. Staal is flexibel

Bevestig vervolgens staalconstructies aan een bestaand gebouw of pas bestaande constructies aan: Beide zijn veel gemakkelijker te bereiken dan met andere bouwmaterialen. Bovendien is er bij het bouwen met staal minder vuil dan bij enig ander materiaal. Je hoeft niet te zagen en/of spanen en waar je moet lassen, vallen er alleen maar vonken.

6. Staal zelf is absoluut duurzaam

Door zijn gewicht en ferromagnetische eigenschappen is staal zeer gemakkelijk te scheiden van andere materialen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de metaalhandel bloeit: Meer dan de helft van de Europese staalproductie is gebaseerd op recycled staal. (foto: © Karan Bhatia / unsplash)


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.