elektrotechnik2019web.jpg

NIEUWSLIJN 25/01/2019

elektrotechnik 2019 met totaal vernieuwd kaderprogramma

De Messe Dortmund heeft het kaderprogramma van de handelsbeurs elektrotechnik 2019 herzien in functie van het sterk geprofileerde beursprofiel. Zo is nu aan elk van de vier centrale beursthema’s gebouw-, licht-, energie- en industrietechniek een thematisch begeleidend gespecialiseerd forum gekoppeld. De gespecialiseerde fora building.trends.technologies, industry.automation.maintenance, energy.solution.control en smart.living.building behandelen de centrale trendthema’s van de branche. Zowel voor ambachtslieden, industriële experts, netbeheerders, architect, planners als deskundigen uit de gemeentebesturen: door de duidelijke structuur van de fora weten de professionele bezoekers de thema’s te vinden die hen het meest interesseren. Daarnaast wordt het kaderprogramma verder opgewaardeerd door nieuwe formats zoals de “Touchpoint Digitale Werkbank”, die beide het belang van de digitalisering voor industrie en ambacht belichten. Het kaderprogramma in hal 7 is met “Werk-Stadt” en “Karrierecamp” zoals gebruikelijk gewijd aan het aankomend talent in de elektrotechniek.

Met de “Touchpoint Digitale Werkbank” in hal 4 creëert de handelsbeurs elektrotechnik 2019 een innovatief, fabrikantenonafhankelijk platform voor het belangrijkste toekomstthema van onze tijd – een uniek expositieformat in het elektrotechnische beurslandschap in Duitsland. Aan de hand van praktische oplossingen demonstreren gerenommeerde exposanten zoals Fraunhofer IDMT, Rittal, ABB, Data Design System, Bundestechnologiezentrum (bfe), Schneider Electric en Weidmüller het potentieel van de Digitale Transformatie voor industrie en ambacht.

Tot de voorgestelde innovaties behoort onder andere de akoestische oppervlaktedetectie van materialen, gedemonstreerd aan de hand van een kogelbaan waar drie kogels met een verschillende coating in willekeurige volgorde doorheen rollen. De bewegingsgeluiden van de kogels worden door kleine microfoons opgenomen en door machinale leeralgoritmes geanalyseerd. Het analyseresultaat – de volgorde van aankomst – wordt onmiddellijk grafisch weergegeven op een display. Een andere oplossing die wordt getoond, is de browsergebaseerde bedrading die het bedraden sterk vereenvoudigt doordat ze het proces visualiseert en alle gegevens daarover in digitale vorm ter beschikking stelt. Verder zijn een Industrial Analytics-softwareoplossing voor de vroegtijdige detectie van anomalieën en de preventie van ongeplande stilstanden en praktische demonstraties van VR- en AR-technologieën in de ambachtelijke sector te zien.

Industriële gebruikers staan centraal

Op de beurs elektrotechnik 2019 wordt het aanbod voor bezoekers uit de industrie verder uitgebreid. Naast de “Touchpoint Digitale Werkbank” is hier vooral het gespecialiseerde forum “industry.automation.maintenance” in hal 5 het vermelden waard. Tot de thema’s van het gespecialiseerde forum, dat onder andere lezingen van Wago Kontakttechnik, Weidmüller, Schneider Electric en aisys aanbiedt, behoren Predictive Maintenance, Monitoring en Industrial Analytics en productie- en procesautomatisering.

Voor onderhoudstechnici staat Maintenance helemaal bovenaan op de agenda. Door middel van Cloud-communicatie is een continue installatiemonitoring mogelijk, onafhankelijk van de locatie. Zo kunnen technici optimale beschikbaarheden van productie-installaties garanderen, zonder daarbij ter plaatse aanwezig te moeten zijn. De machinegegevens die uit de processen worden gewonnen, vormen de basis voor een vooruitziend onderhoud. De analyse van deze gegevensvolumes is alleen mogelijk met intelligente algoritmes. In het forum industry.automation.maintenance worden verschillende benaderingswijzen getoond om deze uitdagingen aan te gaan.

Een ander centraal thema in het gespecialiseerde industrieforum zijn de actuele trends in de automatiseringstechniek. Niet alleen de productie-, maar ook de bestelprocessen worden in toenemende mate gedigitaliseerd en geautomatiseerd. De lezingen voeren mogelijkheden aan om continuïteit en gegevenstransparantie langs de volledige waardeketen te realiseren. Zo kunnen onnodige inspanningen worden vermeden en daardoor tijd en kosten worden bespaard.

Energietechniek krijgt een eigen gespecialiseerd forum

Met het eveneens in hal 5 ondergebrachte forum “energy.solution.control.” krijgt het thema energietechniek voor het eerst een eigen platform voor kennisoverdracht en professionele uitwisseling. De lezingen behandelen hier onder andere thema’s zoals energieverdeling, Smart Grid, netwerk- en controletechniek en schakelkastbouw.

Op 13.02.2019 van tien tot twaalf uur staat het thema schakelkastbouw centraal. De lezingen, onder andere van Schneider Electric en Rittal, zullen enerzijds gewijd zijn aan de digitalisering en hogere efficiëntie in de schakelkastbouw en anderzijds aan de huidige en toekomstige nood aan een energieverdeling 4.0, rekening houdend met de nieuwe technische toepassingsregels. Ook het thema software mag niet ontbreken, aangezien software vandaag absoluut noodzakelijk is voor de planning en het ontwerp en voor de engineering van energie-schakelaarcombinaties.

In hal 5 zijn op de beurs elektrotechnik de gerenommeerde fabrikanten van meet- en controletechniek vertegenwoordigd. Hierop aansluitend is het centrale thema „Meten & Controleren” in het kader van het forum “energy.solution.control.” gericht op de nieuwste ontwikkelingen in dit domein, onder andere met lezingen van experts van de bedrijven GMC-I, Metrel, Fluke, HT Instruments en Hellermann Tyton. Hier gaat het bijvoorbeeld om de veiligheidstechnische controles van elektrische installaties en elektrische bedrijfsmiddelen volgens de Duitse bedrijfsveiligheidsverordening en volgens DGUV-voorschrift 3. Naast de veiligheidstechnische controles van energie-schakelaarcombinaties staat ook de controle van de warmteafvoer centraal. Zo maakt thermografie het mogelijk om een exact warmtebeeld van een energieverdeling met betrekking tot mogelijke zwakke punten te leveren.

Op de website vindt u meer informatie: www.messe-elektrotechnik.de

Over de beurs elektrotechnik:

De beurs elektrotechnik vindt om de twee jaar plaats in het beursgebouw Messe Dortmund. Ze vormt de toekomstgerichte handelsbeurs voor de sector en creëert een aantrekkelijke marktplaats voor fabrikanten, handelaars, dienstverleners en gebruikers en ook voor onderzoek en ontwikkeling. Ongeveer 400 exposanten zullen in vijf beurshallen het volledige brancheaanbod voorstellen aan de ongeveer 21.000 professionals uit ambacht en industrie. Daardoor is de beurs elektrotechnik een van de belangrijkste handelsbeurzen voor de thema’s industrie-, gebouw-, energie- en lichttechniek in Duitsland.


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.