mmigustestlabo.jpg

NIEUWSLIJN 29/10/2018

Kunststof kogellagers strijden tegen metalen lagers in zoutwatertest

In Keulen exploiteert het bedrijf igus ’s werelds grootste testlaboratorium op het gebied van bewegende toepassingen. Elk jaar worden er meer dan 12.000 tribologische testen uitgevoerd bij de motionplasticsspecialist. Die omvatten tests waarbij het gebruik van een breed scala aan materialen wordt onderzocht onder de meest uiteenlopende omstandigheden in realistische testen. Deze keer: xiros geflensde kogellagers en metalen lagers in zout water. Door het gebruik van smeermiddelvrije en onderhoudsvrije tribo kunststoffen, was het xiros-lager zeer overtuigend in het experiment.

De engineers van het igus testlaboratorium vulden een container met zeewater en verwarmden dat tot 80 °C. Vervolgens werden twee lagers gedurende 120 uur hierin geplaatst: een klassieke 2-gats flenslager gemaakt van metaal en een xiros flenslager gemaakt van xirodur B180, een high-performance kunststof die over de jaren is geoptimaliseerd door igus inzake slijtage en mediabestendigheid. Beide lagers werden niet volledig afgedekt in de test, maar aan de lucht blootgesteld om het corrosie-effect op te wekken.

Na slechts enkele uren begon het metalen lager te corroderen. Aan het einde van de test waren significante roestsporen zichtbaar op alle lagercomponenten. In tegenstelling tot het lager van kunststof. Het xiros-flenskogellager was onaangetast, zelfs na 120 uur in het agressieve zoute water en de hoge temperaturen. Er is geen sprake van verkleuring en geen spoortje roest te bekennen.

www.igus.be/?c=be&L=nl