mmaspeninzichtenhydraulischeslangenprosweb.jpg

NIEUWSLIJN 15/11/2023

Belangrijke inzichten over hydraulische slangen voor technische professionals

Hydraulische slangen vormen een fundamenteel onderdeel in de wereld van hydraulica en spelen een cruciale rol in de efficiënte werking van hydraulische systemen. Hun selectie en goede hydrauliek service zijn essentieel voor optimale prestaties en veiligheid. Dit artikel gaat dieper in op de belangrijkste aspecten van hydraulische slangen en biedt ingenieurs uitgebreide kennis voor betere besluitvorming.

Samenstelling en typen hydraulische slangen

Hydraulische slangen, doorgaans gemaakt van rubber en stalen lagen, zijn ontworpen om vloeistoffen te transporteren tussen componenten in hydraulische systemen. Deze slangen combineren de benodigde sterkte om hoge druk te weerstaan met de flexibiliteit die nodig is voor effectieve installatie in verschillende machineconfiguraties. De voornaamste slangen zijn:

  1. Rubberen Slangen: Voornamelijk gemaakt van nitrilrubber, dat compatibel is met de meeste hydraulische vloeistoffen, zijn rubberen slangen veelzijdig. Ze kunnen textielversterking hebben voor lagere druktoepassingen (onder 1.000 psi) of versterking van hoogwaardig staaldraad voor hogere drukken tot 7.000 psi en daarboven.
  2. Thermoplastische Slangen: Gemaakt van een nylon buis met synthetische vezelversterking en een polyurethaan bekleding, worden thermoplastische slangen gebruikt in algemene hydraulica, materiaalbehandeling, heftrucks en in de buurt van elektrische systemen. Ze zijn geschikt voor drukken vergelijkbaar met 1- en 2-draads slangen en zijn ideaal voor toepassingen waar rubberen slangen met draadversterking niet haalbaar zijn.
  3. Teflon Slangen: Bestaande uit een Teflon buis met roestvrijstalen vlechtversterking, worden deze slangen gekozen voor toepassingen die corrosiebestendigheid, chemische compatibiliteit of hoge temperatuurbestendigheid vereisen. Ze zijn beoordeeld voor temperaturen tot 450°F en hebben geen bekleding nodig omdat de roestvrijstalen vlecht onder normale omstandigheden niet corrodeert.

Belangrijke specificaties en beoordelingen

Bij het selecteren van hydraulische slangen is het begrijpen van hun specificaties van groot belang. Belangrijke aspecten om te overwegen zijn:

  • Diameter en Grootte: Slang onderdeelnummers geven de binnendiameter aan met behulp van een 1/16e systeem. Bijvoorbeeld, -04 staat voor een binnendiameter van ¼”.
  • Veiligheidsfactor: Hydraulische slangen worden meestal beoordeeld met een veiligheidsfactor van 4:1, wat betekent dat een slang van 3.000 psi barstdrukken van 12.000 psi of meer kan weerstaan.
  • Constructie: Een typische hydraulische slang bestaat uit een buis (binnenste deel dat de hydraulische vloeistof transporteert), versterking (die de druk vasthoudt en voor sterkte zorgt), en een bekleding (beschermt tegen slijtage en corrosie).
  • Speciale Toepassingen: Sommige rubberen hydraulische slangen zijn ontworpen voor extreme temperaturen, bestand tegen temperaturen tot 300°F en zo laag als -70°F.

Levensduur en veiligheidsoverwegingen

Hydraulische slangen hebben over het algemeen een aanzienlijke levensduur bij correct gebruik en onderhoud. Met juiste behandeling kunnen deze slangen tussen de 5 en 7 jaar meegaan. Echter, factoren zoals overmatig buigen, draaien, uitrekken of pletten kunnen hun levensduur aanzienlijk verminderen. Meer dan de helft van de vroegtijdige slangdefecten wordt veroorzaakt door onjuiste installatie. Een onjuiste installatie kan de levensduur van de slang met wel 90% verkorten.

Voor veiligheid is regelmatige inspectie, een servicebeurt en tijdige vervanging van hydraulische slangen cruciaal. Slangen die onder hoge druk en temperatuur staan, kunnen ernstige risico’s opleveren bij defecten, wat potentieel gevaarlijke situaties voor nabijgelegen personeel kan veroorzaken.