PARTNERINFO 19/01/2021

Lawaai op de werkplek: onderschat de gevaren niet

Lawaai wordt vaak niet alleen als storend ervaren, het wordt ook beschouwd als een van de grootste gevaren voor de gezondheid. Volgens cijfers van de Duitse ongevallenverzekering (DGUV) is lawaai verreweg de meest voorkomende oorzaak van beroepsziekten, met alleen al in 2019 6.951 geregistreerde gevallen. In de PBM-verordening (EU) 2016/425 wordt voor het eerst officieel erkend, dat schadelijk lawaai een onomkeerbaar gevaar vormt voor de gezondheid.

Gehoorbescherming wordt dan ook in dezelfde risicogroep ingedeeld als bijvoorbeeld ademhalingsbescherming of valbescherming. Werkgevers zijn daarom verplicht, om werknemers te voorzien van geschikte en goedgekeurde gehoorbescherming, wanneer deze op plekken worden blootgesteld aan lawaai. Het is daarbij niet alleen belangrijk om het juiste product te kiezen maar vooral ook om het adequaat in te zetten. Daarnaast moeten bedrijven conform de richtlijnen, het correct dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) minstens één keer per jaar oefenen, om zo de gebruikers meer zekerheid te verschaffen in het toepassen ervan.

Individuele dempingswaardetest is essentieel

Het ter beschikking stellen van een PBM alleen, is echter niet toereikend. Belangrijk is, dat de gehoorbescherming individueel op de betreffende drager wordt afgestemd en dat deze goed zit. De praktijkervaring leert echter, dat bij ongeveer één op de drie dragers van gehoorbeschermers, de gewenste demping niet wordt bereikt. Oftewel zijn niet de juiste oordoppen gekozen, zitten ze niet goed of worden ze verkeerd gebruikt. Het is daarom belangrijk, om slecht zittende en ongeschikte gehoorbeschermingsmiddelen op de werkplek te herkennen en te vervangen. Voor een betrouwbare werking van de gehoorbescherming, is daarnaast ook de persoonlijke dempingswaarde (PAR) van elke medewerker van belang. Metingen, zoals die met het 3M E-A-Rfit Dual-Ear Validatiesysteem worden gebruikt, om deze waarde eenvoudig en nauwkeurig te bepalen. Beide oren worden hierbij gelijktijdig en daarmee tijdbesparend getest. De rechtstreekse software-integratie zorgt ervoor, dat een schriftelijke evaluatie en documentatie direct na afloop van de test beschikbaar is.

De juiste gehoorbescherming vinden

Om veiligheid, productiviteit en comfort te waarborgen, moet de gehoorbescherming het lawaai op de juiste manier afschermen. Gehoorbeschermers moeten zo worden gekozen, dat ze voldoen aan de maximaal toelaatbare blootstellingswaarde van het oor, zonder uit het oog te verliezen, dat bij te veel demping het gevaar van overbescherming ontstaat. Juist daarom biedt 3M een breed scala aan oordoppen en gehoorkappen aan, om voor diverse gebruikers en toepassingen een oplossing te bieden. Bij slechts incidenteel gebruik, zijn oordoppen bewezen effectief en geschikt bevonden. Bij de 3M E-A-R Flexibel Fit oordoppen, betreft het ’s werelds eerste wasbare schuimrubberen oordoppen met twee verschillende dempingswaarden. Afhankelijk van de manier van inzetten, bedraagt de SNR-waarde 30 dB (met één hand) of 35 dB (met twee handen). Dankzij de gepatenteerde schuimrubberenbekleding zijn de oordoppen tot twee weken lang volledig wasbaar en herbruikbaar. De zachte schuimrubberen punt en het flexibele schuimrubberen handvat maken het mogelijk, om met één of beide handen een snelle plaatsing in de gehoorgang te realiseren.

Flexibel horen en het gehoor beschermen

In veel werkomgevingen is vandaag de dag een hoge mate van flexibiliteit vereist. Medewerkers verplaatsen zich snel van de ene naar de andere werkplek en worden geconfronteerd met verschillende geluidsniveaus. Ze moeten daarbij te allen tijde hun omgeving kunnen waarnemen, met collega’s kunnen communiceren en kunnen beschikken over een effectieve gehoorbescherming. Om juist aan deze eisen te voldoen, zijn de 3M E-A-R Switch Protection oordoppen ontworpen. Door hun twee luisterstanden, de normale beschermingsstand en een stand voor een hogere opmerkzaamheid (Awareness Mode), beschikken ze over een hoge mate aan flexibiliteit.

Hiervoor is een gepatenteerd akoestisch filter in de oordoppen geïntegreerd, dat ontworpen is om lage geluidsniveaus door te laten voor een betere oplettendheid en tegelijkertijd te beschermen tegen hoge impulsgeluiden Op deze wijze is het mogelijk om zowel te communiceren met collega’s als ook potentiële gevaren en waarschuwingssignalen te horen. De gehoorbescherming is in beide standen te allen tijde zonder beperkingen gegarandeerd.

Conclusie

Om te voldoen aan de verschillende eisen en activiteiten binnen de industrie, de handel en het bedrijfsleven, zijn er diverse geschikte gehoor beschermende oplossingen voorhanden, die op hun beurt gecombineerd kunnen worden met andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Het is zeer belangrijk om werknemers als geheel bewust te maken van de gevaren, die lawaai op hun gehoor kan hebben en hen te motiveren om steeds opnieuw gehoorbescherming te dragen. Jaarlijkse trainingen en lekkagetesten ronden het bedrijfsspecifieke gehoorbeschermingsconcept af.

https://www.3mbelgie.be/