PARTNERINFO 10/03/2020

Single-pair-ethernetkabel voor kabelrupsen

Elke dag genereren sensoren wereldwijd miljarden aan data – met een stijgende trend. De single-pair-ethernet-technologie biedt compleet nieuwe kansen voor het betrouwbaar en snel verzenden van die datastromen naar zelfs het kleinste machinegebied. Op de voorbije SPS-beurs presenteerde igus de chainflex-SPE-kabel CFBUS.PUR.042 voor bewegende toepassing in kabelrupsen. Het gebruik van slechts één aderpaar reduceert de buitendiameter met 25 procent. Na het intensief testen in het igus-testlaboratorium, garandeert de motionplasticsspecialist een levensduur van 10 miljoen cycli of 36 maanden.

Volgens het motto ‘Wat niet wordt gebruikt, kan worden weggelaten’, gebruikt de single-pair-ethernetkabel slechts één aderpaar in plaats van de gebruikelijke vier. Hoewel dat de dataoverdracht-snelheid reduceert tot een snelheid tussen de 10 Mbps en 1 Gbps, is een hogere snelheid in veel toepassingen toch niet nodig. In plaats daarvan maakt het reduceren van het aantal aders van de CFBUS.PUR.042 een buitendiameter mogelijk die 25 procent kleiner is. Die is nu op het niveau van een naderingsschakelaar kabel. De nieuwe kabel is nauwkeurig ontworpen voor de T1-connector-interface, welke specifiek voor single pair ethernet (SPE) werd ontwikkeld. Het resultaat is dat de afscherming met een lange levensduur een betrouwbare overdracht kent, hetgeen resulteert in een hoge elektromagnetische compatibiliteit (EMC). De combinatie van kabel en connector is extreem robuust: igus gebruikt een uiterst slijtvaste en kerfbestendige PUR-mantel, en de connector is voorzien van stevige metalen vergrendelingen met een PCB contact.

Reductie inzake grootte van kabel en connector creëert extra ruimte, zelfs in de kleinste serie kabelrupsen. De SPE-technologie is een alternatief voor de klassieke seriële bussystemen in de automotive sector, in de spoorwegtechniek of op industriële robots.

www.igus.be/?c=be&L=nl