mmoerlikonbaliqcarbos.jpg

PARTNERINFO 23/09/2019

Coatings harder en gladder dan DLC

Oerlikon Balzers, leverancier van oppervlaktetechnologie, heeft nieuwe amorfe waterstofvrije koolstofcoatings (a-C) ontwikkeld: Baliq Carbos en Baliq Carbos Star. De coatings hebben een uitzonderlijke combinatie van hoge hardheid (harder dan DLC of diamantachtige koolstof), een lage wrijvingsweerstand en een lage ruwheid voor toepassingen met extreem hoge contactdrukken en glijsnelheden.

Beide coatings zijn zeer veelzijdig en presteren optimaal in toepassingen met een hoge contactdruk in combinatie met hoge glijsnelheden, zoals in de autosport, specifiek voor toepassingen zoals de nokkenas, zuigerpennen, kleppen, klepstoters en tuimelaars. De coating wordt ook gebruikt voor andere industriële toepassingen, zoals weefrieten, klepplaten, klepstelen en in pneumatische kleppen.

Oerlikon Balzers heeft een eigen aanbrengproces ontwikkeld voor Baliq Carbos- en Baliq Carbos Star-coatings met gebruik van ‘scalable pulsed power plasma’ (S3p), wat de voordelen combineert van boogverdamping en sputteren. Met boogverdamping worden coatings met een hoge dichtheid en hechting bereikt. Sputteren, een conventionele coatingtechnologie waarbij atomen worden uitgeworpen uit een doel- of bronmateriaal om op een substraat te worden afgezet, staat bekend om zijn hoge gladheid.

Het resultaat is een waterstofvrije DLC-coating die de voordelen biedt van koolstofcoatings met een lage wrijvingsweerstand, met de gladheid die wordt bereikt door sputtering of met PACVD aangebrachte coatings zonder extra polijstbehandelingen.

www.oerlikon.com/balzers/be/en/