mmschneiderelectrichallepoort.jpg

NIEUWSLIJN 17/04/2019

Brussel heeft een intelligente tunnel

Na twee jaar werken en een investering van 32 miljoen euro is sinds januari 2019 de vernieuwde Hallepoorttunnel officieel in gebruik. Door de renovatie is de tunnel aangepast aan de nieuwe veiligheidsnormen. Het project steunde op efficiënte samenwerking en de expertise van onder meer Schneider Electric.

De intelligente tunnel is vanop afstand aanstuurbaar door exploitant PC Mobiris en heeft een hoog veiligheidsniveau voor de gebruikers. De tunnel heeft bovendien een artistieke insteek, met opvallende muurschilderingen en een aangepaste verlichting die voor een apart lichtspel zorgt.

Het oude technische lokaal werd volledig gerenoveerd. Aan het andere eind van de tunnel kwam er een tweede technische ruimte. Beide onderstations worden gevoed via twee aparte aansluitingen van 11 kV van Sibelga. Faalt het ene onderstation, dan zorgt een koppeling tussen de twee onderstations ervoor dat het andere de voeding overneemt.

In elk onderstation zorgen SM6-cellen (bestand tegen een interne vlamboog van AA33) voor de middenspanning. Ze zijn voorzien van Sepam-relais, tellers en bescherming voor de transformatoren. In elk onderstation zijn twee transformatoren van 1000 kVA (France Transfo, geleverd door Schneider Electric) aangesloten op een algemeen laagspanningsbord. Een van beide transformatoren ontvangt zijn voeding van het andere onderstation. Elke transformator is in staat het totale benodigde vermogen te leveren voor het onderstation.

www.se.com/be/nl/