mmvlaioslimonderhoudersteedsgoedkoper.jpg

NIEUWSLIJN 18/03/2019

Slim onderhoud alsmaar goedkoper

Betaalbare sensoren zorgen voor een shift van periodiek naar conditioneel onderhoud, waardoor maakbedrijven een pak geld kunnen besparen. In de industrie 4.0-proeftuin ‘Smart Maintenance’, die de Vlaamse overheid via VLAIO organiseert, demonsteren Flanders Make en imec hoe dat juist werkt voor het meten van schade aan lagers, cruciale onderdelen in elk machinepark.

In de proeftuin ‘Smart Maintenance’ leren bedrijven hoe ze data aan machines kunnen onttrekken om zo de onderhoudskost te beperken en de productiviteit van hun machinepark te verhogen.

Zeker op het vlak van onderhoud is er nog een enorm potentieel, stelt projectleider Steven Devos (Flanders Make). “Door hardware en software toe te voegen, kunnen maakbedrijven de stap zetten van periodiek onderhoud volgens vaste intervallen, naar conditioneel onderhoud op basis van de werkelijke toestand van machineonderdelen. Zo verlagen ze de onderhoudskosten en verhogen ze de productiviteit van hun onderneming.”

Die ingrijpende shift wordt verder aangezwengeld door de beschikbaarheid van betaalbare sensoren. “In een vorig project hebben we vastgesteld dat we met een accelerometer (trillingssensor, red.) van 50 euro al in staat zijn om schade aan lagers te detecteren. De voornaamste technische vereiste is de bandbreedte: deze moet hoog genoeg zijn om de hoge frequenties te registreren van eventuele tikken die wijzen op schade. Bijvoorbeeld de impact van een kogel die door een minuscuul putje rolt.”

www.vlaio.be/nl/nieuws/slim-onderhoud-alsmaar-goedkoper-het-potentieel-is-enorm