mmbemasaandachttechnischonderhoud.jpg

NIEUWSLIJN 09/06/2023

Eerste Global Maintenance Day brengt technisch onderhoud onder de aandacht

BEMAS grijpt de eerste Global Maintenance Day (9/6) aan om het belang van onderhoud in de kijker te zetten bij het grote publiek. Er is immers een nijpend tekort aan onderhoudstechnici.

In België werken ongeveer 90.000 mensen in een technische onderhoudsfunctie aan machineparken die samen ongeveer 150 miljard euro waard zijn. Volgens inschattingen wordt jaarlijks 6,75 miljard euro besteed aan industrieel onderhoud over alle sectoren heen. Onderhoud is essentieel om onze bedrijven rendabel te houden en om technische incidenten te voorkomen die mogelijks zware gevolgen hebben voor veiligheid, gezondheid en milieu.

In een rondvraag van BEMAS vindt maar liefst 90 % van de bevraagde bedrijven vindt dat het tekort aan onderhoudstechnici het voornaamste actiepunt is. Volgens de meest recente cijfers van VDAB blijkt dat er het afgelopen jaar maar liefst 10.500 vacatures waren voor industriële technici. Een derde van deze vacatures (3.500) is nog steeds niet ingevuld.

Daartegenover staat dat slechts een 600-tal leerlingen dit jaar zullen afstuderen met een onderhoudsopleiding. En blijkbaar zijn er ook steeds minder scholen die een 7de jaar onderhoud (Specialisatiejaar Industrieel Onderhoud in BSO of Se-N-Se Industriële Onderhoudstechnieken in TSO) effectief inrichten. Dit schooljaar ging de opleiding door in 23 van de 34 scholen die zo’n opleiding aanbieden, terwijl dit in 2014 nog in 32 scholen het geval was. Ze kampen dus met grote moeilijkheden om leerlingen voor deze onderhoudsopleidingen aan te trekken. De graduaatsopleidingen in onderhoud, aangeboden door 8 hogescholen, kennen wel een groei in aantal leerlingen de voorbije jaren. Het totaal aantal uitstromers, geschat op 600 à 700 is echter zeer ontoereikend om de 3.500 openstaande vacatures in te vullen.

Als we er als maatschappij niet in slagen om dit probleem aan te pakken, kan dit een enorme impact hebben op onze economie en op het dagelijkse leven van iedereen. Technische installaties die niet of gebrekkig worden onderhouden, krijgen vroeg of laat te maken met een defect, met alle gevolgen en ongemakken van dien. Illustraties hiervan zijn het recente defect aan het hellend vlak van Ronquières of de NMBS die treinen afschaft door problemen met het materieel.

Bij Aquafin slagen ze er dankzij een uitgekiende onderhoudsaanpak in om “milieuschade in de waterlopen, wateroverlast in straten en woningen en negatieve gevolgen voor de volksgezondheid door lozing van ongezuiverd afvalwater” te voorkomen. En ook in de windmolenparken van EDF is onderhoud van grote toegevoegde waarde.

BEMAS organiseert een survey waarin je kan aangeven hoe belangrijk onderhoud voor jou en je bedrijf is. Met de resultaten willen we ons verhaal in de pers brengen: Wat gebeurt er als er plots niets meer onderhouden wordt? Welke impact heeft dat op ons land?

Klik hier om deel te nemen aan de enquête.