1_33.jpg

SMEREN  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Online olieanalyse vervangt staalname nog niet

Voor alle systemen waarin pompen en motoren actief zijn, is olieanalyse een essentieel voorspellend hulpmiddel voor efficiënt onderhoud. Een nadeel is de omslachtige werkwijze met monstername en labo-analyses, waarbij makkelijk iets verkeerd kan lopen. De evolutie in sensoren lijkt hier voor een omslag te zorgen, al moeten we het kind niet met het badwater weggooien.

1transfob098c1137a9d49a49b47cf719edaeff2.jpg

MAINTENANCE IN DE KIJKER  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Buitengewone kansen voor Belgische maintenance sector

Voor Belgische bedrijven die hun industriële onderhoudsactiviteiten op de Congolese markt willen ontwikkelen, zijn er buitengewone kansen. Ze hebben nog steeds een goede kennis van de Belgische infrastructuur in de Democratische Republiek Congo (DRC). Door van dit voordeel gebruik te maken, kunnen ze tegelijkertijd bijdragen aan duurzame oplossingen voor de ontwikkeling van het land.

3_6.jpg

OMSLAGVERHAAL  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Blijft een herwikkelde motor even efficiënt?

In juli gaat er een nieuwe fase in van de ErP-richtlijn rond de efficiëntie van elektromotoren. Heeft het dan nog zin om bestaande elektromotoren te herwikkelen of wordt het een stuk interessanter om meteen te investeren in een energievriendelijker alternatief?

wimvancauwenberghe_18.jpg

VOORWOORD  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Hoe is het mogelijk?

23 mei 2021 knapte een kabel van de Alpino-Mottarone kabelbaan door. De cabine met vijftien mensen crashte net voor de top van de berghelling. Veertien mensen kwamen om het leven. Op het moment van dit schrijven zijn de eigenaar, de operationeel verantwoordelijke en de technisch verantwoordelijke ingenieur gearresteerd, nadat aan het licht kwam dat de noodremmen moedwillig buiten werking waren gesteld.

teortcwestvlaanderentest1.jpg

VACATECH  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
“Iedereen krijgt de kans om zich te heroriënteren”

Vind je geen talent meer? Creëer het dan zelf! Dat is het motto van het digitale leerplatform TEO, wat staat voor Teaching Each Other. Deze Antwerpse startup biedt iedereen de kans om een knelpuntberoep te leren. “Dankzij corona konden we ons leerconcept sneller op de markt brengen en kennen we een onvoorziene groei”, stelt CEO Bien Vanderstappen tevreden vast.

1_32.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
Persoonlijke valbescherming, een must bij onderhoudswerken op hoogte

Machines, installaties, zelfs gebouwen … ze hebben allemaal onderhoud nodig. Maar niet alles kan vanop de begane grond gebeuren. Onderhoudsmedewerkers zullen zich in vele gevallen in de hoogte moeten wagen om hun werkzaamheden uit te voeren. Valbeveiliging is dan ook geen overbodige luxe. Voorkomen is in dit geval primordiaal. Maar wanneer collectieve beschermingsmiddelen de risico’s niet volledig kunnen uitsluiten, zal men zich persoonlijke valbeveiliging moeten toemeten. Een overzicht.

rittalqr2.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
QR-codes bieden veel mogelijkheden voor maintenance

Tegelijk met de introductie van de smartphone in de industrie, maakt het gebruik van QR-codes de voorbije jaren een enorme opmars. Ook voor onderhoudstaken van complexe installaties komen ze goed van pas.

signifyuvcupperair.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
UV-C licht in de strijd tegen corona

UV-C licht lijkt aan een tweede leven te beginnen. Reeds decennia bewijzen deze lampen hun diensten als desinfectiemiddel voor onder andere drink- en zwembadwater. Nu lijkt het middel ook perspectief te bieden voor het desinfecteren van voorwerpen en ruimtes. Onderhoud kan zo een nieuwe dimensie krijgen om voor een veiligere werkplek te zorgen.

solangegroot.jpg

COLUMN  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
Wanbetaling en corona (deel 1)

Ondanks het feit dat de regering steunmaatregelen voorziet, zijn er toch ondernemers die hun vaste kosten zoals huurgelden niet kunnen betalen. Op welke wettelijke principes kunnen zij zich beroepen om deze ‘wanbetaling’ te verantwoorden?

istock808582286.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
Onderhoud van sensoren digitaal kinderspel met IO-Link

Met miljoenen zijn ze intussen. De sensoren die wereldwijd in productiebedrijven gegevens helpen capteren die aan de basis liggen van predictief onderhoud. Maar hoe zit het met het onderhoud van de sensoren zelf? En vragen ze nog om kalibratie?

schaeffleroptimevisualiseert.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
Met de bekroonde CM-oplossing OPTIME van Schaeffler

Schaeffler’s nieuwe Condition Monitoring oplossing, OPTIME, biedt bijzondere voordelen ten opzichte van alternatieve conditiebewakingssystemen. De installatie van de app is eenvoudig en vereist geen specialistische expertise. De diagnose van de machine wordt onmiddellijk weergegeven, zodat de onderhoudsmonteurs meteen kunnen zien waar ze moeten zijn.

istock914921062.jpg

IN THE FIELD  
Maintenance Magazine 151 – april 2021
Artificiële intelligentie: een gamechanger op weg naar augmented maintenance

De principes en eigenlijke organisatie van onderhoud zijn weinig geëvolueerd sinds de jaren 70. Er is natuurlijk heel wat veranderd op het vlak van CMMS-software, het gebruik van FMEA-analyses en de invoering van ISO-certificaten. Maar er is weinig nieuws op het vlak van methodologische opleidingen om problemen op te lossen, om een ervaringsdatabank betrouwbaarder te maken … Met de komst van artificiële intelligentie in de onderhoudswereld zal er wel heel wat veranderen en we moeten ons daarop voorbereiden. Er is al veel geschreven over artificiële intelligentie maar een van de meest pragmatische werken is van de hand van Luc Julia, een van de vaders van Siri bij Apple: “Artificiële intelligentie bestaat niet.” Hij spreekt liever over augmented intelligentie.