istock1225487787.jpg

MANAGEMENT  
Maintenance Magazine 153 – september 2021
Poolen en delen van reserveonderdelen

Eind december ontving de Belgische luchtmacht de eerste van zeven Airbus A400 M militaire transportvliegtuigen. Een vliegtuig dat overigens zijn diensten bewees bij de evacuatie uit Afghanistan in augustus. Voor het onderhoud tekende Airbus het A400M Global Support Step 2 contact met OCCAR (Organisation for Joint Armament Co-operation) dat het serviceprogramma beheerst: van grondondersteuning en luchtwaardigheid tot onderhoud en bevoorrading. Deze geïntegreerde diensten bouwen op het poolen en delen van gemeenschappelijke hulpbronnen en assets. Een principe dat eigenlijk voor heel wat onderhoudsactiviteiten van meerwaarde kan zijn. Een gesprek met dr. ir. Rob Basten en dr. ir. Loe Schlicher, beiden actief aan de Technische Universiteit Eindhoven.

05.jpg

OMSLAGVERHAAL  
Maintenance Magazine 153 – september 2021
Ontmanteling Belgische kernreactoren werk van lange adem

Van 2022 tot 2025 lopen de uitbatingstermijnen van de zeven Belgische kernreactoren voor elektriciteitsproductie. Volgens de huidige wetgeving kunnen ze niet meer verlengd worden. Maar ook nadat de reactoren definitief zijn stilgelegd blijft er nog veel werk uit te voeren in de kerncentrales van Doel en Tihange.

aq2019hoofdbeeld2.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Aquarama Trade Fair, opnieuw volgens origineel recept

Een goed recept hoef je niet te veranderen. Vanuit die overtuiging wordt de Aquarama Trade Fair al sinds 2005 in de Brabanthal in Leuven georganiseerd. Met één uitzondering weliswaar, want voor de vijftiende editie zag de organisatie zich vorig jaar genoodzaakt een virtueel alternatief aan te bieden. “Een eenmalige toegeving”, postuleert Katja Wijffels van FCO Media. “Dit jaar zal er opnieuw een fysieke beurs plaatsvinden.” Afspraak op 30 september in de Brabanthal.


Aquarama trade fair 2024 rectangle
51727419xl.jpg

HUMAN RESOURCES  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
“Efficiënter werken met methodes”

Geslaagd onderhoud vergt organisatie. Hiervoor is nood aan methodes. Het zijn net die methodieken die de Franse ingenieur Claude Kojchen op zijn digitale platform e-BPM aanreikt. Gewapend met veertig jaar ervaring in de industrie, ontwikkelde hij dertig modules over zeven verschillende onderhoudsthema’s.

solangetastenoye_6.jpg

COLUMN  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Gebonden door prijsofferte?

U wenst een nieuwe machine te laten installeren en vraagt een prijsofferte aan bij en paar bedrijven. Bent u nu gebonden aan deze prijsofferte?

istock1211649814.jpg

CORROSIE  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Corrosie voorkomen veel goedkoper dan genezen

De grensregio Vlaanderen – Nederland bevat één van de grootste clusters aan procesindustrie ter wereld. Veel installaties zijn met een leeftijd van 40 à 50 jaar echter relatief oud, zodat corrosiebestrijding een hoge prioriteit heeft. Om innovaties te kunnen testen en ontwikkelen die gericht zijn op preventie, detectie en reparatie van corrosie, wordt er nu binnen het Interreg V programma een Praktijklab Corrosie & Isolatie opgericht. Een gesprek over het belang van een goed corrosiemanagement en hoe eraan te beginnen.

rittalaffligemmmbrouwerijzaal.jpg

DIGITALISERING  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
IT-infrastructuur ruimte-onafhankelijk koelen in een brouwerij

Ook in de brouwerijsector wint ICT verder aan belang. Zo investeert Brouwerijen Alken-Maes nv in zijn infrastructuur door het uitbouwen van serverlokalen in de brouwerijen waar dit mogelijk is. En indien er hiervoor onvoldoende vrije ruimte voor handen is – zoals in Opwijk het geval was – wordt een ruimte-onafhankelijke oplossing gezocht. Ook al zijn het gedissipeerde vermogen en de opwarming er relatief laag, de data-infrastructuur moet er gekoeld en onderhouden worden. Simac ICT België en de IT-afdeling van Rittal werkten hiervoor samen een oplossing op maat uit.

maintenancepartners3.jpg

TURNAROUNDS  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Turnarounds in coronatijd: opportuniteiten en obstakels

De corona-pandemie had in 2020 heel wat invloed op het verloop van turnaround-projecten. Die invloed ging niet overal dezelfde richting uit. Ze zorgde voor obstakels in de aanvankelijke planning, maar creëerde tegelijk ook opportuniteiten.

colruyt170machinepark37814.jpg

PARTNERINFO  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Colruyt Group Technics gaat voor assetbeheer

“We implementeren een proces om de hele levenscyclus van onze assets te bewaken en te beheren”, zegt afdelingshoofd Machinepark bij Colruyt Group Technics Brecht Kestemont. “We willen van ‘maintenance’ naar ‘assetbeheer’ opschuiven”, vult Reliability & Maintenance Engineer Mathias Rijk aan. “We streven naar een betrouwbare installatie aan de best mogelijke kost”, besluit Reliability & Maintenance Engineer Joeri Debontridder.

sdtultrasoon2.jpg

CONDITIEBEWAKING  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Ultrasone conditiebewaking voorkomt lange machinestops

Industriële en ambachtelijke bedrijven doen almaar meer aan conditiebewaking binnen de onderhoudsprocedures van hun machinepark. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van meetapparatuur voor ultrageluiden. De kost, de eenvoud in gebruik en de veelzijdigheid van deze technologie zijn enorme troeven.

1_33.jpg

SMEREN  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Online olieanalyse vervangt staalname nog niet

Voor alle systemen waarin pompen en motoren actief zijn, is olieanalyse een essentieel voorspellend hulpmiddel voor efficiënt onderhoud. Een nadeel is de omslachtige werkwijze met monstername en labo-analyses, waarbij makkelijk iets verkeerd kan lopen. De evolutie in sensoren lijkt hier voor een omslag te zorgen, al moeten we het kind niet met het badwater weggooien.

1transfob098c1137a9d49a49b47cf719edaeff2.jpg

MAINTENANCE IN DE KIJKER  
Maintenance Magazine 152 – juni 2021
Buitengewone kansen voor Belgische maintenance sector

Voor Belgische bedrijven die hun industriële onderhoudsactiviteiten op de Congolese markt willen ontwikkelen, zijn er buitengewone kansen. Ze hebben nog steeds een goede kennis van de Belgische infrastructuur in de Democratische Republiek Congo (DRC). Door van dit voordeel gebruik te maken, kunnen ze tegelijkertijd bijdragen aan duurzame oplossingen voor de ontwikkeling van het land.